Milyen egészségügyi hatásokkal jár a tökmag fogyasztása?

A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat.

null

28 gramm megpucolt tökmagban kb 151 kalória van, 5 gramm szénhidrát, 7 gramm fehérje és 13 gramm zsír van. Ezeken kívül a tökmag bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben. Nézzük, milyen egészségügyi hatásokkal jár, hogy ha rendszeresen fogyasztasz ebből az értékes magból.

1. Gyulladáscsökkentő hatása van

A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.

2. Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát

A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata. Némely kutatás szerint a tökmagokban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.

3. Magas a magnéziumtartalma

A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert. A magnézium hozzájárul a fogak, a csontok egészséges is és nyugtató hatása is van. A rendszeres tökmag fogyasztással hozzájárulunk szívünk egészséges működéséhez is.

4. Segít a vércukorszint szabályozásában

Állatkísérletek kimutatták, hogy a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé is csökkentheti a vércukorszintet. Emellett több vizsgálat is bizonyította már, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek csökkent a vércukorszintje, amikor sütőtöklevet, vagy tökmag étrendet kiegészítőt szedtek.

5. Magas a rosttartalma

A tökmag kiváló rost forrás. 30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz. A magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, továbbá elősegíti a telítettség érzést is, megakadályozva ezzel a túlevést, az elhízást.

6. Javít az alvás minőségén

Ha álmatlanul forgolódsz éjszaka, ha nehezen alszol el, akkor érdemes lefekvés előtt néhány szem tökmagot enni. A tökmagban megtalálható a triptofán nevű aminosav, amely segíti az alvást. A jobb alváshoz hozzájárul a tökmag magas magnéziumtartalma is.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ezeket az ételeket érdemes fogyasztani járvány idején

A koronavírus – járvány második hullámának beköszöntével még sürgetőbb, hogy szervezetünk védekező rendszerét a fenyegető betegség jó erőben találja. Ennek egyik nagy titka a vitamindús táplálkozás. A Mindmegette portál összegyűjtött 5+1 immunerősítő tápanyagot, olyan ételeket amelyekkel felturbózhatja immunrendszerét.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.