A hűs fehérbor és a rosé mellett a ne feledkezzünk meg a vörösborról sem! Ott a helyük az asztalon és az életünkben.
A hűs fehérbor és a rosé mellett a ne feledkezzünk meg a vörösborról sem! Ott a helyük az asztalon és az életünkben.
A hasznos antioxidánsokba gazdag vörösbor mérsékelt fogyasztása kifejezetten jó a szervezet számára, de fő haszonélvezője a fenoloknak, polifenoloknak és antioxidánsoknak a szív, hiszen a mérsékelt vörösborfogyasztás növelheti a jó koleszterint szintjét a vérben és a vérnyomásra is jótékonyan hathat.
Nem csak az antioxidáns tartalma miatt fontos és egészséges a bor. A bor legfontosabb egészségügyi előnye az ókorban az volt, hogy a bort fogyasztók elkerülhették a népesség egy részét fenyegető, szennyezett víznek köszönhető megbetegedéseket. A borfogyasztással a kolera, a vérhas és számos akkor kezelhetetlen és halálos kimenetelű kórtól lehetett megmenekülni, hiszen a borban végbemenő erjedés a benne az italban található baktériumokat is meglehetős hatékonysággal elpusztítja.
A konyhapulton vagy hűtőben tárolt bor előtt-utóbb tönkremegy, szétesik. A rossz hőmérsékleten történő tárolás mellett a palack dőlésszöge sem mindegy, a legjobb, ha a hűvös, sötét pincében vagy kamrában tudjuk tárolni a bort, úgy hogy a palackban lévő nedű folyamatosan nedvesen tartsa a parafa dugót, így az nem szárad ki.
Persze, van benne persze egy kis csúsztatás, de az egy főre jutó borfogyasztásban az országok között valóban a Vatikán vezet. Valószínűleg a lakosság életkora, összetétele és a bor miséken való fontos szerepe is hozzájárul ehhez az előkelő helyezéshez a vörösborról alkotott statisztikákban.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borkóstoló kisokos – Hogyan kóstoljunk bort?
A magyar bornak nincsen párja, legyen szó egy nyáresti beszélgetésről vagy a közelgő őszi szüretről, vagy a számtalan borkóstolóról, így érdemes néhány dolgot tudnunk a poharunkba kerülő nedűről.
Általánosságban elmondható, hogy a rozébor, illetve a rozéfröccs a nyár nagy kedvence, hiszen a vörös- és fehérbor keveréke kellemes társaság a napsütéses napokon. Rózsaszínes vagy lazacos színe az áztatás idejétől függ, és országszerte találunk jó minőségű rozékat. Legkedveltebb alapanyaga a kékfrankos, és általában 10 Celsius-fokon érdemes fogyasztani – írja a Mindmegette.hu.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.