Ételek, amik segítenek leküzdeni a szorongást és a stresszt

Az étkezésünk hat az agyműködésünkre, ezáltal pedig a mentális egészségünkre is.

null

A szorongást és a stresszt, sajnos, a legtöbben, szinte minden nap tapasztaljuk. Jó hír viszont, hogy bizonyos ételek fogyasztásával szembe is szállhatunk ezekkel a negatív hatásokkal: az étkezésünk ugyanis hat az agyműködésünkre, ezáltal pedig a mentális egészségünkre is – írja a Mindmegette.hu.

Erjesztett ételek

Az erjesztett ételekben rengeteg probiotikum van, amik segítik a bélrendszer védekezését a különböző kórokozók és a káros hatások ellen. Sőt a bélrendszer és az agy kedvező kapcsolatát is elősegítik.

Ismert erjesztett étel a miso, amely egy tradicionális japán, erjesztett fűszerpaszta, fermentált szójababból, esetleg árpából vagy rizsből készül. A japán miso leves fő alapanyaga. De ha ismerősebb ízekre vágyunk, választhatunk joghurtot, kefirt vagy káposztát is.

Cseresznye

A cseresznye nyugtató hatású antioxidánsokat tartalmaz – milyen jó, hogy éppen szezonja van! Egyébként fontos megjegyezni, hogy a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás általában összefüggésbe hozható a szorongás és depresszió csökkenő tüneteivel és a megnövekedett boldogságszinttel.

Étcsokoládé

Természeten nem hiányozhat a listáról a étcsoki sem. Egy kutatás szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak étcsokoládét, ritkábban mutatnak depressziós tüneteket. Tehát nemcsak, hogy nagyon finom és nem hizlal, megelőzésében is hatékony lehet. Ez valószínűleg azzal hozható összefüggésbe, hogy növeli az endorfin szintet.

Bizonyos ételek fogyasztásával szembe is szállhatunk ezekkel a negatív hatásokkal
Fotó: Pixabay

Kamillatea

Egy fárasztó nap után mindig jól jön egy csésze forró tea. Egy kutatás pedig kimutatta, hogy a rendszeres kamillatea fogyasztás jelentősen csökkenti a szorongásos tüneteket. Ennek ahhoz is köze lehet, hogy a kamilla elősegíti a mély és pihentető alvást.

Kivi

A gyümölcsben található C- és E-vitamin kombinációja, valamint a folát segíti az oxidatív stressz csökkentését. Ezen kívül elősegíti a szerotonintermelést, ami hozzájárul a jó közérzethez és boldogságérzethez.

Tenger gyümölcsei

A tengeri ételekben található esszenciális Omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a test megfelelő energiaszintjének fenntartásához és hangulatjavító hatásuk is van. Érdemes tehát beépíteni őket az étrendbe és hetente többször is fogyasztani.

Avokádó

A gyümölcs tele van B6-vitaminnal és magnéziummal, ez a kombináció pedig segít az agy szerotonintermelésében. Megéri fogyasztani, akár salátában, akár turmixként.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Finomak és könnyen elkészíthetők: ebédek 500 kalória alatt

Az alábbi három recept alapján készült ételeket akár a munkahelyére is magával viheti, így nem kell attól tartania, hogy megszegi a fogyókúrát.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.