Fontos a sérüléseket gyorsan és szakszerűen kezelni. Az alábbiakból kiderül, hogyan kerülhetjük el a veszélyeket – írja a Mindmegette.
Fontos a sérüléseket gyorsan és szakszerűen kezelni. Az alábbiakból kiderül, hogyan kerülhetjük el a veszélyeket – írja a Mindmegette.
Forró víz: Könnyen megégethetjük magunkat, amikor például sót szórunk a forró vízbe. Ilyenkor ugyanis kifuthat a víz a fazékból. Ezért a tésztának feltett főzővizet már előre sózza meg!
Gőz: Nemcsak a fazékban, a fedő alatt keletkezik gőz, hanem a sütemények, húsok sütésekor a sütőben is. Ha kinyitjuk az ajtaját, mindig használjunk edényfogó kesztyűt! Megvédi a kezet a kicsapódó gőztől.
Olaj: A forró olaj spriccelni kezd, ha vízcsepp kerül bele. A tűzhely mellett sose dolgozz nedves kézzel! Az olaj 200ºC-on meggyullad. Ilyenkor ne próbáljunk meg vízzel oltani, mert az eredmény katasztrofális lesz, robbanásszerűen csap fel a gőz és a láng. Inkább tegyünk fedőt a serpenyőre, az elfojtja a lángot.
Kés, olló: Éles kések, ollók, konzervnyitók könnyen okozhatnak sérüléseket. Fontos: az egyik szekrényfiókban mindig tartsunk fertőtlenítő spray-t, steril kötszert és ragtapaszt.
A teljes cikkben útmutatást talál égés és vágott seb szakszerű kezelésére!
Konyhai praktikák, amiket a világ legjobb szakácsaitól leshet el
Ha csak ezt a néhány tanácsot megfogadjuk, a praktikák segítségével már sokkal ügyesebbnek érezhetjük magunkat. Nézzük meg, mit tartanak a legfontosabbnak a világ legjobb szakácsai, ha főzésről van szó.
Stuart Ralston, az edinburgh-i Noto étterem szakácsa: Az éles kések lehetővé teszik a gyorsabb és biztonságosabb előkészítést. Ralston szerint a késélező az egyik legfontosabb dolog, amibe érdemes belefektetnünk.
James Devonshire, a Daylesford Cookery School vezetője Gloucestershire-ben: Ez a késtartás helyes és legbiztonságosabb módja. Fogjuk közvetlenül a fogantyú teteje és a penge hátsó része felett. A kés hegye a vágódeszkán nyugszik, a penge sarka kissé megemelkedik. Csúszó mozdulattal szeleteljük az ételt, finoman lehúzzuk a penge sarkát.
Tom Brown, a londoni Cornerstone tulajdonosa: Tegyen nedves ruhát a vágódeszka alá. Ez megakadályozza, hogy csúszkáljon, miközben az alapanyagokat aprítjuk.
Shuko Oda, a Koya Soho szakácsa: A gyömbér hámozásakor a legjobb, ha kés vagy hámozó helyett teáskanalat használunk. Mint sok zöldség esetében, a gyömbérnél is igaz, hogy az íz a bőr alatt rejlik. Kanállal hámozás helyett lekaparjuk a felesleges részt, az íze még intenzívebb lesz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.