Sültkrumpli – Mindent a világ legnépszerűbb sült zöldségéről

A pommes frites-ként elhíresült hasábburgonya valószínűleg több szülőhellyel is büszkélkedhet.

null

A krumpli Amerikából történő megérkeztét követően elég nehezen szokott rá Európa a föld alatti gumók fogyasztására. Rengeteg legenda kering, hogy miként kaptak rá erre a zöldségre, de az minden esetben megállapítható, hogy a krumpli felhasználási formái közül talán az egyik legnépszerűbbé a zsiradékban kisütött sültkrumpli vált.

A pommes frites-ként elhíresült hasábburgonya, azaz szalmakrumpli valószínűleg több szülőhellyel is büszkélkedhet, hiszen ennek a remek ételnek a feltalálásához elég volt csupán egy rossz mozdulat, és a szeletelt krumpli máris a forró zsiradékban köthetett ki.

Amerikában a hasábburgonya a XIX. század elején kezdett gyökeret ereszteni. A francia krumplinak, azaz pommes frites-nek (pomme de terre / földi alma franciául a krumpli) keresztelt ételt 1802-ben szolgálták fel először a Fehér Házban Thomas Jeffersonnak, a század közepén pedig már nyomtatásban is megjelent a recept, amely úgy fogalmaz, hogy a krumplit vékony szeletekre kell vágni, forró zsírban kisütni, amíg aranybarna nem lesz, végezetül megsózni. A módszer azóta se sokat változott, leszámítva azt, hogy ma már viszonylag kevés háztartásban sütik a krumplit állati zsiradékban.

Az Európában elsőként megjelent sült krumpli-versenyben az első helyet maguknak követelik a spanyolok, hiszen ők voltak azok, akik elsőként kezdték el fogyasztani az Újvilágból érkezett zöldséget, s a mai napig igen kedvelt fogásuk a patatas bravas, ahol a nagyobb darabokra vágott krumplit fűszeres, csípős paradicsomszósszal koronázva kínálják.

A szalmakrumpli európai megjelenésében a belgák is nagy szerepet kaptak, hiszen a XVII. század végén, az ínséges időszakokban náluk már megjelent a sült krumpli. A legenda szerint a befagyott folyóban nem lehetett halászni, így egy belga falucskában a lakók hal helyett csak krumplit tudtak sütni. Későbbiekben a technikájuk fejlődött, a krumplik egyre karcsúbbak lettek, és ma is igen népszerű a világon mindenhol a belga rósejbni. Nagy valószínűséggel a XIX. században a belga sült krumpli terjedt tovább Franciaországba, Hollandiába és Angliába. A belgáknál a mai napig nagy divat utcai bódékban, úgynevezett frietkots-okban árulni a sült krumplit.

[gallery ids="8927792,8927801,8927768,8927780,8927804,8927789,8927762,8927795"]

Fotók: pexels

A sült krumpli később az angolok egyik nemzeti eledelévé vált, a sörtésztába panírozott sült hallal házasságra lépve. A Fish and Chips már Dickens idejében megjelent, igaz, ekkor a hal mellé még sokszor kínáltak kenyeret is, a krumpli csak afféle választható köret volt. De 1860-ban Londonban már egyértelműen krumplit kínáltak az egyre szaporodó Fish ''n'' chips üzletek.

A vékony csíkokra metélt sült krumpli mellett még helyet követel magának a karikára vágott rósejbni, valamint a chips is, amely amely főleg vastagságában tér el a rósejbnitől. Mindkettő ropogós és vékony, de a chips törékenyebb, ropogósabb. A lehelet vékonyra karikázott krumpli a zsiradékban nagyon gyorsan ropogóssá sül, kifejezetten jó körete a hamburgereknek vagy a steakeknek, de önmagában is kedvelt rágcsálnivaló. A chips a ködös múltú szalmakrumplival ellentétben saját feltalálóval dicsekedhet. Állítólag George Crum séf volt az, aki 1853-ban egy vendége kérésére megalkotta a dollárkrumpliként is ismert chipset.

A sütni való krumplit azonban nem csak csíkra vagy karikára vágva szeretik sütni és enni, nagyon sokféle formában jelen van még a sült krumpli a mindennapjainkban. Ott van például a speciális szerszámmal spirálra vagy rácsosra formázott krumpli, aminek ettől nagyobb a felülete, így ropogósabb sült krumplit kapunk, vagy az enyhén csípős fűszerkeverékkel készített, nagyobb csónakokra vágott steak krumpli, amelyet egyaránt készíthetnek sütőben, illetve zsiradékban kisütve is.

Annyi a különbség, hogy a zsiradékban sült krumplit a végén forgatják össze a fűszerkeverékkel, amelynek ízét többek között a bors, a hagyma, a fokhagyma és a paprika határozza meg.

A teljes cikk IDE kattintva olvashaó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.