időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Zselés szaloncukor házilag, valódi gyümölcsből

Forrás: Mindmegette
2020.12.23. 14:04
borítókép

A bolti változat tele van műanyaggal, de otthon könnyedén elkészíthetjük egészségesebben.

Ez a zselés szaloncukor nemcsak a család kedvence, de ajándéknak is tökéletes – írja a mindmegette.hu cikke.

Ebben a receptben cukor mellett glükózszirup is található. A glukózszirup abban segít, hogy az édességek krémesebbek és selymesebbek legyenek, és hogy a bennük lévő cukor ne kristályosodjon vissza. Ha nem kapunk a boltban, pillanatok alatt összedobhatjuk otthon is.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Az édességnek a pektin adja a zselés állagot. A pektin gyümölcsökből kivont, természetes, vegán zselésítő anyag, mely megtalálható a dzsemfixáló porokban is. Régebben macerás volt beszerezni, de most már szerencsére minden nagyobb hiperben megvehetjük!

A zselécukrot télen fagyasztott gyümölcsből készítsük!

1 db 20x20 cm-es formához:

A glükózsziruphoz:

(Ennek csak egy része kell majd a receptbe!):

  • 20 dkg kristálycukor
  • 10 dkg víz
  • késhegynyi borkősav vagy citromsav
  • cukorhőmérő

  • Tegyük az összes hozzávalót egy vastag fenekű lábosba. Keverjük össze, majd tegyük nagy lángon a tűzhelyre!
  • Melegítsük a szirupot, amíg a hőmérő 115 fokot nem mutat. Közben ne kevergessük!
  • Húzzuk le a tűzről és öntsük befőttesüvegbe. Tároljuk sötét, szobahőmérsékletű helyen!
  • A zselécukorhoz:

  • 75 dkg bogyós gyümölcs (a fagyasztott is tökéletes!)
  • 30 + 20 dkg cukor
  • 2 ek víz
  • 15 dkg glükózszirup
  • 3 dkg pektin
  • 1 ek citromlé
  • finomított kristálycukor a tálaláshoz

  • Tegyük a gyümölcsöt 300 g cukorral és 1 ek vízzel egy vastag fenekű lábasba. Forraljuk fel és főzzük pár percig, míg meg nem puhul.
  • Vegyünk egy szitát vagy szűrőt és nyomkodjuk át rajta a pépet. A magokat dobjuk ki!
  • Keverjük el a maradék cukrot a pektinnel. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a gyümölcspürét!
  • Hevítsük a pektines gyümölcspürét a folyékony glükózzal és citromlével, vastag fenekű lábasban minél gyorsabban 105-110 fokosra!
  • Végy egy 20x20 cm-es tálat és béleld ki frissentartó fóliával. Öntsd bele a gyümölcspürét és hagyd, hogy teljesen megszilárduljon. Ehhez jó pár órára szükséged lesz!
  • Vedd a zselétömböt ki a helyéről és éles késsel vágd falatnyi darabokra.
  • Ha szaloncukrot csinálnál belőle, mártsd a darabokat felolvasztott étcsokiba. Ha nem, hempergesd csak simán finomszemcséjű kristálycukorba. Kínáld azonnal, vagy tárold jól záródó dobozban akár egy hétig!
  • A teljes cikket elolvashatja a Mindmegette oldalán.

    Korábbi cikkünkben a házi tojáslikőr titkát mutattuk meg, amitől olyan lesz, mintha a nagyi készítette volna.