Tippek a fűszernövények gondozásához és felhasználásához

Nyakunkon a tavasz, és vele együtt a kertészkedés hosszú és boldog hónapjai.

null

Nyakunkon a tavasz, és vele együtt a kertészkedés hosszú és boldog hónapjai. A melegedő napokkal elérkezett az, amire egész télen vártak a főzni szeretők, azaz végre ki lehet ültetni az illatos fűszernövényeket a szabadba, és élvezni, ahogy gyarapodnak és bokrosodnak, ahelyett, hogy végignéznénk a boltban vásárolt, téli lakásban tárolt, cserepes fűszernövényeink lassú agóniáját. A fűszernövények fantasztikusan festenek, bárhol is tartjuk őket, nem beszélve arról, milyen csodás érzés, amikor a frissen készült ételre rádobunk egy marékkal a „saját termésből” – írja a Mindmegette.hu.

Hova ültessünk?

Fűszernövényeket mindenki tud nevelni, nem kell hozzá különösebb érzék. Ha van az embernek kertje, az jó, de nem létszükséglet. Elég csak egy erkély, vagy ha az sincs, az ablakpárkányra erősített balkonláda. Ha pedig betartunk pár nem túl bonyolult szabályt, márciustól novemberig egészen biztos, nem kell majd boltban venni a kakukkfüvet vagy a zsályát!

Összeültethetőek-e a fűszernövények?

A nagyjából hasonló növényeket bátran össze lehet ültetni, nem fogják egymást bántani és az összkép csodás lesz. Fás szárút lágy szárúval nem nagyon érdemes, de az ember kísérletezhet azzal bátran, hogy mi mutat jól mi mellett. Figyelembe kell azonban venni azt, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyni kell nekik elég helyet, akár 30-30 cm-t, a megfelelő kibontakozáshoz. Két növénnyel kell csak vigyázni, a mentával és a citromfűvel. Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kiírt mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezért ezeket a növényeket ne közvetlenül a földbe, hanem egy nagyobb dézsába ültesd, a többiektől gondosan elszeparálva. Bár salátaféle és nem fűszer, de jó tudni azt is, hogy a rukkola is úgy fut, akár a gyomnövények, így aki egyszer csinált a kert végében rukkola ágyást, ne csodálkozzon, ha a jellegzetes, zöld levelek évek múlva a leglehetetlenebb helyeken is felütik a fejüket.

A fűszernövények fantasztikusan festenek, bárhol is tartjuk őket
Fotó: Pixabay

Mit tegyünk, hogy nagyra nőjenek?

Ha megfelelő minőségű földben vannak, megfelelő méretű cserépben, megfelelően öntözve, és megfelelő mennyiségű nap éri őket, a fűszernövényekkel alig kell foglalkozni! Időközönként meg kell őket tápozni, ha egy mód van rá, olyan biotáppal, mely nem tartalmaz mesterséges vegyi anyagokat, és nem árt őket néha visszanyírni, hogy még szebben bokrosodjanak. A bazsalikom az egyetlen zöldfűszer, melynek a magyar klíma nem mindig elég meleg, így azt érdemes március helyett április végén, május elején kiültetni, napos helyre, és ha esetleg nem fejlődik jól, vagy idő előtt felmagzik, egyszerűen kicserélni egy új palántára.

Mit érdemes ültetni?

Miután minden fűszernövény gyönyörűséges, gyakorlatilag bármit, de ha a funkciót nézzük, leginkább azt érdemes, amit az ember tényleg használ. A legkedveltebb fűszerek, a bazsalikom, menta, rozmaring, kakukkfű, snidling, oregánó, majoranna, tárkony, petrezselyem, citromfű, zsálya. Ezeket mind gond nélkül be lehet szerezni egy átlagos kertészetben.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.