7 alapanyag, amit segít figyelni az egészséges étkezésre 50 éves kor felett

Ahogy idősödik az ember lassul az anyagcseréje, ezért még inkább oda kell figyelnie az étkezésre, ha elmúlt 50 éves.

null

Ahogy idősödik az ember lassul az anyagcseréje, ezért még inkább oda kell figyelnie az étkezésre. A cukros üdítők, snackek és magas szénhidráttartalmú ételek helyett érdemes olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek ásványi anyagokban, vitaminokban gazdagok és segítik az anyagcserét – olvasható a mindmegette.hu-n.

BAB

A bab kitűnő rost és vasforrás, aminek ráadásul a zsírtartalma nagyon alacsony. A kutatások szerint napi 3/4 csésze bab vagy lencse fogyasztásával csökkenthetjük a koleszterinszintet és a 2-es típusú cukorbetegeknél jó hatással volt a cukorszintre is. A főtt babot fogyaszthatod önmagában, vagy salátába téve, vagy köretként párolt zöldségekkel keverve.

A zab az egyik fontos alapanyag, ha figyelünk az étkezésre
Fotó: MTVA/Faludi Imre

 

ZAB

A 45 év feletti férfiaknál és az 55 évnél idősebb nőknél nagyobb a szívbetegség kockázata, így ajánlatos több olyan ételt fogyasztani, amelynek koleszterinszint-csökkentő hatása van, mint a zabnak. A zab rostokban gazdag, és aki napi 3 gramm (ez 1,5 dkg főtt zabpehelynek felel meg) rostot fogyaszt, az 5-10% -kal csökkentette a koleszterinszintjét. Sokat teszel az egészségedért, ha akár a bolti zabkását fogyasztod, akár otthon készíted el, és variálod különböző magvakkal, gyümölcsökkel.

ALMA

Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs. Sok benne a C-vitamin, nagyon jó immunerősítő. Az alma húsában jelentős mennyiségű pektin található. Ez a vízoldékony rostanyag érdekes módon a hasmenés és a székrekedés ellen egyaránt hatékony. A kutatások szerint megköti a vastagbélben a különböző méreg- és rákkeltő anyagokat, így véd a daganatok, elsősorban a vastagbélrák ellen.

DIÓFÉLÉK

Aki hetente legalább egyszer megeszik néhány szem olajos magvat, az 8%-kal csökkenti a cukorbetegség és 28%-kal a szívbetegség, stroke kialakulásának kockázatát. A vércukorszintet főleg a földimogyoró befolyásolja kedvezően.

ZÖLD LEVELEK

A spenót, a kelkáposzta vagy a rukkola magas folsav tartalmuknak köszönhetően köszönhetően jótékonyan hatnak az emlékezőképességre, a szívműködésre és a keringésre. Valamennyi zöld színű zöldség rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Almával, gyömbérrel, banánnal kombinálva napindító smoothie-nak tökéletes vitaminbombák.

BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK

Az eper, az áfonya, a szeder vagy a málna rendszeresen fogyasztása jó hatással van az agyi vérellátásra, memóriára. Magas vitamin- és rost tartalmuk van, és antioxidánsban gazdagok. Bogyós gyümölcsöket tehetsz a reggeli zabkásádba, vagy a smoothie-ba, turmixba is.

JOGHURT

A szervezetnek 50 felett is szüksége van fehérjére, amely nemcsak az izomépítésben játszik fontos szerepet, hanem az izmok megőrzésében is. A joghurt, különösen a görög joghurt, kiváló minőségű fehérjét tartalmaz. 50 év feletti nőknek és a 70 év feletti férfiaknak nagyobb mennyiségben van már szükségük kálciumra a csontok egészségének megőrzéséhez. A tejtermékek tele vannak kálciummal. A joghurt fogyasztása jó hatással van a bélműködésre is.

Az eredeti cikket és recepteket IDE KATTINTVA talál.

Néhány tévhit a gluténmentes táplálkozásról, amiknek bedőltünk

Van, akinél már gyerekkorban, és van, akinél csak felnőttként jelentkeznek először a gluténérzékenység tünetei. A diagnosztizálása nem egyszerű, de ha feltárják, helyes táplálkozással szerencsére megelőzhetőek a komolyabb problémák. Sok tévhit terjeng a gluténmentes étkezésről, most azonban a Mindmegette.hu összegyűjtötte, melyeknek nem szabad bedőlni.

A búza, a rozs, az árpa glutén nevű fehérjéi tartalmazzák a betegséget kiváltó alkotórészt, a gliadint. Bizonyos esetekben pedig a zab, mint gabona is szennyezett lehet a gabonatárolási szokások miatt. Azokat az ételeket tehát, melyek ezeket az alapanyagokat tartalmazzák, mindenféleképpen kerülni kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.