Hogyan és meddig tároljuk élelmiszert a mélyhűtőben?

Semmilyen fagyasztott ételt nem tárolhatunk a mélyhűtőben a végtelenségig.

null

Legyen a mélyhűtő mindig megfelelően leolvasztva! A készülék falára rakódott vastag jégréteg nem csak esztétikai okokból rossz, de értékes centiket is veszítünk kapacitása tekintetében. A jég remek szigetelő anyag, így az eljegesedett mélyhűtő rossz hatásfokkal hűt, és sokkal több energiát fogyaszt, mint normál esetben.

A mélyhűtőt bátran pakoljuk tele, de azért ne essünk túlzásba. Ahhoz, hogy jó hatásfokkal fagyasszon, cirkulálnia kell benne a hideg levegőnek.

Legyen a mélyhűtő mindig megfelelően leolvasztva
Fotó: PIXABAY

A kapacitás maximalizálása érdekében a dolgokat nem érdemes „ahogy esik, úgy puffan” módon begyűrögetni a fagyasztóba. Rendezzük a dolgokat jól záródó dobozokba és zip-lock zacskókba. Amiből tudjuk, nyomkodjuk ki a levegőt, mert minél több levegő van a tároló zacskóban, annál jobban fog az étel jegesedni, amikor ki-be nyitogatod a fagyasztó ajtaját. A legjobban akkor járunk, ha van vákuumozónk, és amit tudsz, levákuumozva tesszük el.

Minden egyes tételt címkézzünk fel. Így rá tudjuk írni, hogy mit rejt a csomagolás, és persze a fagyasztás dátumát is.

Ha valamiből nagyobb mennyiségünk van, azt osszuk adagokra. Ha egybe fagyasztunk le mindent, akkor később, például a 10 csirkemellet tartalmazó jeges halomból nem fogunk tudni kisebb adagokat kivenni.

Semmilyen fagyasztott ételt nem tárolhatunk a mélyhűtőben a végtelenségig. Ezért érdemes elolvasni az alábbi listát arról, mit meddig tárolhatunk biztonságosan.

A fagyasztót nézzük át negyedévente. A régi, lejárt dolgokat dobjuk ki, a közeli lejáratúakat pedig használjuk fel, így mindig lesz elég hely, ha új dolgokat tennénk el hosszabb időre.

Nyers húsok: 12 hónap

Halfélék: 3-6 hónap

Tojásfehérje: 12 hónap (a sárgája nem fagyasztható jól, de a fehérjét érdemes, pl. habcsókhoz összegyűjteni!)

Kemény sajtok: 6 hónap, de az állaga változhat kissé. Azonban maradék sajtokat, előre lereszelve remekül tudsz fagyasztani és később sütőben sült ételekhez felhasználni!

Vaj: 6 hónap

Tejszín: 4 hónap

Fagyi: 2 hónap

Tej: 3 hónap

Tejföl, joghurt: 2 hónap

Gyümölcsök: 12 hónap

Zöldségek: 12 hónap

Maradék készételek, levesek: 2-3 hónap

Kenyérfélék: 6 hónap

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.