időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Tippek, hogy tökéletes legyen a lekvár és a befőtt

Forrás: Mindmegette
2021.06.09. 18:41
borítókép

Hazai gyümölcseink érésével egy időben elindul a befőzési szezon. Segítünk.

Bár sokan felesleges macerának tartják, valójában speciális eszközök nélkül is könnyen elkészíthető otthon a szörp, dzsem, zselé vagy a lekvár és a befőtt. A saját finomsághoz magunk válogathatjuk össze akár a biohozzávalókat, az egyedi fűszerezéssel pedig különleges ízvilágot hozhatunk létre. A házi készítmények pedig ajándékba is adhatók. Mindössze friss, ép, érett gyümölcsökre vagy zöldségekre, fűszerekre, édesítő- és tartósítószerekre, tiszta üvegekre és tökéletesen illeszkedő lapkákra van szükség hozzájuk – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.

Bevált és új:

A régi családi receptekben és a kipróbált szakácskönyvi leírásokban megbízhatunk, ám nyugodtan alkalmazhatunk egy kis csavart is a finomságok elkészítésekor. Vanília, fahéj, mandulalikőr, rum vagy éppen zöldfűszerek hozzáadásával teljesen eltérő karakter adható egy-egy gyümölcsnek.

Sterilizálás:

Sok múlik a csírátlanításon. Az üvegeket mossuk át forró vízzel, rakjuk be a meleg sütőbe, vagy mosogatógépben, magas hőfokon mossuk tisztára, majd fejjel lefelé állítsuk őket tiszta konyharuhára, hogy maguktól megszáradjanak. Sose töröljük el őket, mert a beléjük kerülő szöszök miatt megromolhat a tartalmuk.

Tartósítás:

Használható nátrium-benzoát, de ha kellően tisztán dogozunk és megfelelő a befőzési eljárás, tartósítószer nélkül is eltehetők az üvegek.

Fanny-tanács:

A főzési idő és a cukormennyiség emelésével, valamint pektin hozzáadásával egyre sűrűbb lesz a lekvár. A befőzőcukor már eleve tartalmaz pektint, vagyis természetes zselésítőanyagot. A termék használatával órák helyett percekre rövidül a lekvárkészítés folyamata.

MI AZ A DUNSZTOLÁS?

A folyamat során tulajdonképpen az üvegben rekedt levegőt „tisztítja meg” kívülről történő melegítéssel, a lekvárok, dzsemek hosszabb eltarthatóságáért. A száraz dunszt során az üvegeket 2-3 napig kell pihentetni száraz, meleg helyen, takaróba csavarva. Nedves dunszt esetén a lezárt üvegeket egy nagyobb lábosba kell tenni, és felönteni annyi vízzel, amennyi a háromnegyedükig ellepi őket. Forraljuk 20 percig, majd hagyjuk kihűlni.

A lekvár és a befőtt elrakásban segítséget nyújtó eredeti cikk elérhető a Mindmegette oldalán.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy mi történik azzal, aki minden nap iszik narancslevet. Azt gondolhatnánk, csak jó hatással lehet a szervezetünkre. De nem így van. Mutatjuk, mi a valóság.