Ezért lehet keserű a cukkini és az uborka

Fura, kesernyés íze van a zöldségnek? Akkor jobb, ha inkább meg sem esszük, mert könnyen rosszul lehetünk tőle.

null

A tökfélék, például a cukkini és az uborka a rovarok és a kártevők ellen különféle méreganyagokat, például kukurbitacint termelnek – írja az Élelmiszerteszt.hu. Ezeknek az íze elég keserű, amiből könnyen rájöhetsz, ha valami nincs rendben a zöldséggel.

A növénynemesítők ezeket a méreganyagokat hatástalanítják, így nem kell attól tartani, hogy a boltban vagy a zöldségesnél vásárolt zöldségekkel méreg jut a szervezetedbe. Ha azonban hobbikertben termelt zöldséget fogyasztasz, könnyen meglehet, hogy kesernyés ízt fogsz érezni a szádban.

Fő az elővigyázatosság
Fotó: Unsplash

Így ha például a tökfőzelék keserű, inkább ne edd meg, ugyanis nemcsak az íze nem lesz az igazi, de kellemetlen következményekkel is járhat, ha kukurbitacint fogyasztasz: hányást, hasmenést, fejfájást vagy akár erős szívdobogást is okozhat. Mivel a méreganyag hőálló, sajnos hiába sütjük vagy főzzük a zöldségeket, nem tűnik el belőlük.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.