Nem kell mindig krumpli! Íme négy egészséges köret

A burgonya, a fehér rizs és a tésztafélék mindenkinél kéznél vannak, de jobb kerülni ezeket.

null

A burgonya, a fehér rizs és a tésztafélék minden konyhában kéznél vannak. De higgye el, sokat tehet az egészségéért, ha a sovány húsokhoz, grillezett halakhoz vagy a színes zöldségragukhoz egészségesebb köretet választ - olvasható a mindmegette.hu cikkében.

KÖLES

A teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat és jelentős mennyiségű vasat tartalmaz. Mivel a többi gabonaféléhez képest kevesebb keményítő van benne, ezért sokkal könnyebben emészthető. Kovasavtartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi. Készíthető belőle édes kása, köret sok zöldséggel, de salátákhoz is kiválóan felhasználható.

Fotó: Pixabay.com

JÁZMINRIZS

A világ legnépszerűbb rizsfajtája a Távol-keletről származik. Főzés közben igen finom illatot áraszt, ezért parfümrizsnek is nevezik. Aromáját 1-1,5 évig megőrzi. A benne lévő niacin (B3-vitamin) a koleszterinszint szabályozásában játszik fontos szerepet, a tiamin (B1-vitamin) pedig kedvezően hat az idegrendszerre és a szellemi teljesítőképességre. Vastartalma segít a vérképzést, a benne lévő szelén pedig immunerősítő.

BULGUR

Tulajdonképpen tört búza. Kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú és egészen apróra tört változat. A búzaszemeket általában hántolják, majd előfőzik, és sok helyen még mindig a napon szárítják. Gazdag rostokban és ásványi anyagokban. Jelentős a vas- és a B-vitamin-tartalma.

HAJDINA

Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához fogyasztják. További információkért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.