Mi a rillette?
A rillette egy olyan kence, amely zsírban konfitált húsból és az azt körülölelő zsírból áll. Kicsit olyan, mintha az előző nap egyben lesütött sertéshúst másnap, az alatta képződött zsírréteggel és a rezgősre kocsonyásodott szafttal egyetemben szeretnénk kenyérre pakolni. A rillette-hez azonban apróbb darabokra vágjuk a húst és úgy abáljuk/konfitáljuk meg a zsírban, így sokkal egységesebb, húsban egyformán gazdag végeredményhez juthatunk. A hús könnyedén fűszerezhető, a só-bors duó mellett különféle zöld fűszerekkel ízesíthető, illetve a konfitáláskor a zsírba kerülhet még vöröshagyma, újhagyma vagy épp néhány gerezd fokhagyma is.
Miből készülhet?
A rillette számtalan alapanyagból előállítható, leggyakrabban sertéshúsból készítik, de nagyon izgalmas rilletteket készíthetünk a különféle szárnyasokból (liba, kacsa, csirke, fácán, gyöngytyúk vagy pulyka), nyúlhúsból, borjúból, vadból (vadnyúl, vaddisznó vagy szarvas), illetve különféle halakból is alakíthatunk ki rillettet. A halak esetében érdemes kevésbé szálkás alapanyaggal dolgozni, nagyon jó választás lehet a tonhal, a szardella, a lazac, vagy akár a tenger gyümölcseiből (rák, kagyló, polip, kalamári) is készíthetünk vegyes vagy az adott alapanyagra koncentráló rilettet.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.