Elkészítés:
- A diós kenyér elkészítéséhez a répát durvára reszeljük, a diót finomra aprítjuk vagy ledaráljuk.
- Szétválasztunk 2 tojást, és az összes tojásfehérjét a hűtőbe tesszük. Robotgép habverőjével krémesrekeverjük a tojássárgájákat a megmaradt tojásokkal, 20 dkg cukorral, az olajjal és a joghurttal.
- Beleforgatjuk előbb a sütőporral elvegyített lisztet, majd a reszelt répát és a finomra darált diót.
- A masszát egy 2,7 l-es (felül 25 cm-es, alul 22,5 cm hosszú), kivajazott, kilisztezett pástétomformába öntjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben, kb. 1 órán át sütjük.
- Ezután kivesszük a sütőből, és a tésztát a formában hagyjuk kihűlni kb. 30 percig.
- A langyosra hűlt süteményt sütőrácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni legalább két órán át.
- Közben keményre verjük a hűtőbe félretett tojásfehérjéket, és közben apránként beleszórjuk a maradék cukrot.
- A tojáshabot a süteményre kanalazzuk, lazán eloszlatjuk, és közben hegyes csúcsokat alakítunk ki belőle. A süteményt visszatesszük a sütőbe, és grillfokozaton pár perc alatt kissé rápirítjuk a habsikát.
Így készül a répás diós kenyér:
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Borítókép: Az étel (Fotó: Mindmegette)