Ez a fogás egy vasárnapi, vagy egy ünnepi ebéd főfogásaként kiválóan megállja a helyét, elkészítése pedig nem igényél különösebb szaktudást ha figyelmesen követi Mészáros Balázs és a Mindmegette közös receptvideóját. Ennek a szuper ételnek semmi köze a sokak számára jól ismert menzás verzióhoz – olvasható a mindmegette.hu cikkében.
A receptvideóban egy klasszikus barnamártást készít a mindmegette.hu csapata, benne főtt marhával. Készüljön fel arra, hogy ez nem egy villámfogás, ugyanis a recept egyik legfontosabb hozzávalója a türelem. Kiváló kajaötlet ez az ünnepekre is, ám ha ideje engedi, vasárnapi ebédnek is elkészítheti. A végeredmény garantáltan egy istenien finom és szaftos főétel lesz, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját.
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg marhahús (fatő, vagy nyak)
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1/2 db zellergumó
- 3 ek paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 ek liszt
- 3 ek cukor
- só
- bors
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 5 szem borókabogyó
- 1 db szerecsendió virág
- 10 szem koriandermag
- 2 db babérlevél
- 10 dkg vaj
- 4 dl vörösbor
ELKÉSZÍTÉS
- Minden zöldséget megpucolunk, majd rusztikus, nagy darabokra vágjuk.
- A marhafartövet, vagy a marhanyakat sózzuk és borsozzuk, majd egy fazékban vajon aranybarnára pirítjuk. Ha ezzel elkészültünk, kivesszük a húst.
- A barna vajon karamellizálunk a cukrot, majd hozzáadjuk az összes zöldséget, fűszert és a paradicsom pürét, majd közepes lángon barnára pirítjuk az egészet.
- Beletesszük a marhát, felöntjük a borral és annyi vizzel, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és fedő alatt lassan pároljuk puhulásig kb 3-4 órát.
- Ameddig fő, a lisztet belszórjuk egy tepsibe és 200 fokon 8-10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
- Ha a marha megpuhult, kivesszük, a levét átszűrjük és a barna lisztet a tején úszó zsiradékra szórjuk, majd sűrűre főzzük.