Bab
A bab kitűnő rost és vasforrás, aminek ráadásul a zsírtartalma nagyon alacsony – olvasható a Mindmegette cikkében.
A kutatások szerint napi 3/4 csésze bab vagy lencse fogyasztásával csökkenthetjük a koleszterinszintet és a 2-es típusú cukorbetegeknél jó hatással volt a cukorszintre is.
A főtt babot fogyaszthatja önmagában, vagy salátába téve, vagy köretként párolt zöldségekkel keverve.
Zab
A 45 év feletti férfiaknál és az 55 évnél idősebb nőknél nagyobb a szívbetegség kockázata, így ajánlatos több olyan ételt fogyasztani, amelynek koleszterinszint-csökkentő hatása van, mint a zabnak.
A zab rostokban gazdag, és aki napi 3 gramm (ez 1,5 dkg főtt zabpehelynek felel meg) rostot fogyaszt, az 5-10% -kal csökkentette a koleszterinszintjét.
Sokat tesz az egészségéért, ha akár a bolti zabkását fogyasztja, akár otthon készíti el, és variálja különböző magvakkal, gyümölcsökkel.
Alma
Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs.
Sok benne a C-vitamin, nagyon jó immunerősítő. Az alma húsában jelentős mennyiségű pektin található.
Ez a vízoldékony rostanyag érdekes módon a hasmenés és a székrekedés ellen egyaránt hatékony. A kutatások szerint megköti a vastagbélben a különböző méreg- és rákkeltő anyagokat, így véd a daganatok, elsősorban a vastagbélrák ellen.
Diófélék
Aki hetente legalább egyszer megeszik néhány szem olajos magvat, az 8%-kal csökkenti a cukorbetegség és 28%-kal a szívbetegség, stroke kialakulásának kockázatát.
A vércukorszintet főleg a földimogyoró befolyásolja kedvezően.
Zöld levelek
A spenót, a kelkáposzta vagy a rukkola magas folsav tartalmuknak köszönhetően köszönhetően jótékonyan hatnak az emlékezőképességre, a szívműködésre és a keringésre.
Valamennyi zöld színű zöldség rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.
Almával, gyömbérrel, banánnal kombinálva napindító smoothie-nak tökéletes vitaminbombák.
A teljes cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)