A kérdés tehát az, hogy visszafagyaszthatja-e a már egyszer felolvasztott húst? A válasz röviden: igen, de nem mindegy, hogyan olvasztotta fel – olvasható a Mindmegette cikkében.
A hús felolvasztásának három lehetséges módja van: hideg vízben, mikrohullámú sütőben vagy hűtőszekrényben.
Míg az első két módszer biztonságos és elfogadható, ha azonnal felhasználja a húst, ha nem biztos abban, hogy végül mégis főzni fog, inkább a hűtőszekrényes megoldást válassza.
Ez utóbbi során ugyanis a darált marhahús végig hidegen marad, miközben olvad, így megakadályozhatod a baktériumok elszaporodását.
A darált marhahúsban ugyanis könnyen elszaporodnak a baktériumok, különösen a 4 és 60 °C közötti hőmérséklet a „veszélyes zóna”. A hűtőben felengedett darált marhahúst tehát biztonságosan visszafagyaszthatja, hiszen a hűtési lánc nem sérült.
Mit tehet, ha nem a hűtőben olvasztotta ki a húst?
Ha mikróban olvasztotta ki:
Akkor sem kell kidobnia, de már lesz egy kis dolga vele.
A mikrós felolvasztás során a darált hús egyes helyeken megfőhet, ezért ha újra vissza szeretné fagyasztani, főzze meg teljesen! Magas hőfokon a baktériumok elpusztulnak, így nyugodtan visszakerülhet a fagyasztóba a hús.
Ha hideg vízben olvasztotta ki:
Ugyanígy a hideg vízben felengedett darált marhahúst is meg kell főzni, mielőtt újra lefagyassza.
Ha ezzel a módszerrel olvaszt, nehéz biztosítani, hogy a termék folyamatosan hideg maradjon a kiolvasztási időszak alatt (a hideg hőmérséklet fenntartása érdekében 30 percenként cserélje ki a vizet).
Ha a hús teljesen megfőtt, újra lefagyasztható. Tegye át a főtt húst légmentesen záródó zacskóba, címkézze fel és írja rá a dátumot. Azért, hogy igazán finom ételt készíthessen, legkésőbb 3 hónapon belül használja fel!
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)