A legjobb módszer a saláta mosására

A salátát érdemes fogyasztás előtt megmosni, ugyanis különféle szennyeződések, rovarok is rejtőzhetnek a levelek között.

null

Amikor csak gyorsan szeretne összedobni egy könnyű ebédet vagy vacsorát, időrabló feladatnak tűnhet a saláta mosása és szárítása.

Függetlenül attól, hogy boltban vagy termelői piacon szerezte be, előrecsomagoltat vagy frisset választott, a salátát érdemes fogyasztás előtt megmosni, ugyanis különféle szennyeződések, sőt akár rovarok is rejtőzhetnek a levelek között – olvasható a Mindmegette cikkében.

Bár ebben az esetben is igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás, a salátát valóban ajánlott megmosni, mint ahogy minden friss terméket, legyen az zöldség, gyümölcs, fűszernövény vagy leveles zöldség.

Egy egyszerű hideg vizes lemosással ugyanis nemcsak a levelek között megbúvó rovarokat, hanem a tárolás során keletkező mikroorganizmusokat, káros baktériumokat – mint például a E. colit – is eltávolíthatod. 

Sokan inkább előre mosott salátákat vásárolnak, hogy kihagyják ezt a lépést, pedig a mosás sosem árt: akadt rá példa, hogy szennyezett volt az előremosott, biztonságosnak vélt zacskós saláta... Ráadásul a víz segít megszabadulni a zacskós saláta fura illatától, ami egyébként a csomagolás előtti mosáshoz használt, ivóvíz tisztaságú víznek köszönhető.

Az egészet kell megmosni, vagy csak amire szükség van?

Mielőtt hozzálátna, jó ha tudja, hogy az egészben tárolt saláta tovább megőrzi a frissességét, mint a leveire szedett.

A hosszabb eltarthatóság érdekében tehát az a legjobb, ha mindig csak annyi levelet távolít el és mos meg, amennyit az adott étkezéshez felhasznál.

Ha viszont pár napon belül el fogod fogyasztani az egész fej salátát, nyugodtan válaszd szét a leveleket és mosd meg az összeset.

A trükk egy egyszerű szűrő

Ahogy már írta a Mindmegette, a salátát nagyon egyszerűen megmoshatja: szedje szét leveire és mossa át a levelek mindkét oldalát folyó víz alatt, majd tedd a leveleket szűrőbe.

A víznyomás legyen egyenletes, a víz pedig hideg, hiszen a nagy nyomás vagy a meleg víz hatására a levelek sérülnek, megfonnyadnak.

Ezután fektesse a leveleket nedvszívó, tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre szépen egymás mellé és itassa fel a vizet, amíg a saláta tapintásra már csak enyhén nedves.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.