Mitől romlik meg a tojássaláta?
A tojássalátát többféleképpen is el lehet készíteni, de a klasszikus recept hozzávalói: kemény tojás, majonéz, mustár, só és bors. Az összetevőkből a tojás és a majonéz veszélyesek, hiszen ezekben könnyedén szaporodnak el olyan, súlyos ételmérgezést okozó baktériumok, mint például a Salmonella vagy a Listeria monocytogenes – olvasható a Mindmegette cikkében.
Árulkodó jelek
A romlott tojássaláta szaga kénszerű, savanykás – egyszóval büdös. A szag mellett valószínűleg elszíneződések és penészfoltok is figyelmeztetnek a romlásra. Ezek a könnyen érzékelhető jelei annak, hogy a tojássaláta már nem jó.
De ha nincs kellemetlen szaga, és foltok sem csúfítják a salátát, akkor is előfordulhat, hogy már nem ehető: az élelmiszereket megbetegítő baktériumok bizonyos fajtái ugyanis nem, vagy alig hagynak látható, érezhető nyomot. Ezért ha a tojássaláta öt napnál régebbi, akkor azt kell feltételezni, hogy a baktériumképződés már elindult, így semmiképpen se fogyaszd el.
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)