Ha gyógynövényekről vagy fűszerekről van szó, akkor a legtöbb esetben a diéták alatt használjuk tudatosabban, de az ételek ízét is feldobja. Ám kevesen tudják, hogy fogyasztásukat nem csak az alakunk hálálja meg, hanem szellemileg is rendbe vágják az embert – olvasható a Mindmegette cikkében.
1. Rozmaring
Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai segítségével a rozmaring felveszi a harcot a szabadgyökökkel és az általuk okozott károsodásokkal az agyban. A benne lévő karnozinsav különösen hatásos védelmet nyújt az idegrendszeri betegségek, például a stroke ellen. Javítja a vérkeringést, ezzel pedig magát az agyműködést is.
2. Kislevelű bakopa
Brahmi néven is ismert, és Ázsiában a tradicionális gyógyászat része. Valódi csodanövényként tisztelik különleges hatása miatt, elsősorban a koncentráció és a memória javítására használják. Enyhíti a feledékenységet, oldja a szorongást, javítja az agy vérkeringését is. A kiszárított növényből főként teát lehet készíteni.
3. Kurkuma
A benne található kurkumin nevű vegyület lebontja azokat az agyi plakkokat, melyek az Alzheimer-kór kialakulásában játszanak szerepet. Ezen kívül kiváló gyulladáscsökkentő, javítja a memóriát és antidepresszáns hatása is van. Turmeron nevű vegyülete serkenti az új idegek létrejöttét és elősegíti az agy regenerálódási folyamatait is.
A teljes cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)