Hogyan marad sokáig friss a pörkölt kávé?

Az igazi kávérajongók szemes kávét vásárolnak és nagy gondot fordítanak a megfelelő tárolása.

null

Ahány ház, annyi kávézási szokás és annyi kávétárolási mód. Ahhoz, hogy igazán élvezhessük a fekete nedűt, fontos, hogy betarts néhány alapszabályt a tárolással kapcsolatban. Így például ne tegyük a kávét olyan helyre, ahol nagy és gyakori a hőmérséklet-ingadozás vagy ahol napfény éri. A legjobb, ha sötét üveg- vagy fémedénybe zárva, a szekrénybe tároljuk, messze a tűzhelytől – olvasható a Mindmegette cikkében.

A fagyasztó is jó ötletnek tűnik, de néhány dologgal számolni kell, ha ezt a módszert választjuk, különben a kávébab néhány nap alatt tönkremegy:

  • Amire sokan nem gondolnak, de hűtőben tárolásnál nem lehet figyelmen kívül hagyni az a kávé erős vízmegkötő képessége. Ez azt jelenti, hogy ha a kávét nem zárod le alaposan fagyasztás előtt, akkor felszívja a mélyhűtőben a nedvességet – ez pedig az ízét és az állagát is megváltoztatja.
  • A mélyhűtőben gyakran erős szagok terjengenek (ha más nem, a klasszikus „hűtőszag”), amelyeket a kávébab simán magába szív.

Ezeket kiküszöbölhetjük, ha a kávét az eredeti csomagolásában hagyjuk, és úgy fóliázzuk körbe legalább kétszer.

Ha mégis a fagyasztás mellett döntünk, és nem egyszerre használjuk fel a kávét, akkor a lehető legrövidebb időn belül tegyük vissza a mélyhűtőbe a maradékot, hogy a vízmegkötő hatás ne tudjon érvényesülni.

Felhasználás előtt hagyjuk a kávébabot 1-2 órát nyitott csomagolásban állni, hogy a nedvesség elpárologjon a szemekről. (Ezzel egyébként a kávégépet is védjük!)

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.