Ahány ház, annyi kávézási szokás és annyi kávétárolási mód. Ahhoz, hogy igazán élvezhessük a fekete nedűt, fontos, hogy betarts néhány alapszabályt a tárolással kapcsolatban. Így például ne tegyük a kávét olyan helyre, ahol nagy és gyakori a hőmérséklet-ingadozás vagy ahol napfény éri. A legjobb, ha sötét üveg- vagy fémedénybe zárva, a szekrénybe tároljuk, messze a tűzhelytől – olvasható a Mindmegette cikkében.
A fagyasztó is jó ötletnek tűnik, de néhány dologgal számolni kell, ha ezt a módszert választjuk, különben a kávébab néhány nap alatt tönkremegy:
- Amire sokan nem gondolnak, de hűtőben tárolásnál nem lehet figyelmen kívül hagyni az a kávé erős vízmegkötő képessége. Ez azt jelenti, hogy ha a kávét nem zárod le alaposan fagyasztás előtt, akkor felszívja a mélyhűtőben a nedvességet – ez pedig az ízét és az állagát is megváltoztatja.
- A mélyhűtőben gyakran erős szagok terjengenek (ha más nem, a klasszikus „hűtőszag”), amelyeket a kávébab simán magába szív.
Ezeket kiküszöbölhetjük, ha a kávét az eredeti csomagolásában hagyjuk, és úgy fóliázzuk körbe legalább kétszer.
Ha mégis a fagyasztás mellett döntünk, és nem egyszerre használjuk fel a kávét, akkor a lehető legrövidebb időn belül tegyük vissza a mélyhűtőbe a maradékot, hogy a vízmegkötő hatás ne tudjon érvényesülni.
Felhasználás előtt hagyjuk a kávébabot 1-2 órát nyitott csomagolásban állni, hogy a nedvesség elpárologjon a szemekről. (Ezzel egyébként a kávégépet is védjük!)
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)