Öt étkezési tévhit, amit jobb, ha nagyon gyorsan elfelejtünk

Az egészséges öregedéssel és táplálkozással kapcsolatban rengeteg tévhit él a köztudatban. Ideje, hogy tisztázzuk ezeket!

null

Éppen úgy, mint sok más témában sajnos az önjelölt életmódszakértők, öregedéskutatók is rengeteg hamis információt terjesztenek a világhálón leginkább táplálkozás témában. Súlyos probléma ez, hiszen az esetek túlnyomó százalékában kevés a valóban szakértői tanács, és sok hamis tájékoztatást adnak az időskori táplálkozás kapcsán is. Kedvelt téma ez, hiszen egyszer mindenki megöregszik, a probléma ezzel viszont az, hogy úgy gondolják, ehhez mindenki ért. Íme 5 étkezési tévhit, amit jobb, ha nagyon gyorsan elfelejtesz.

1. A TEJTERMÉKEK ÁRTALMASAK

Igazság: Csak akkor ártalmasak, ha megviseli a gyomrot vagy az emésztőrendszert. A szervezetünk gyakran kevésbé tolerál bizonyos ételeket, ahogy öregszünk. A tejtermékek ezek közé tartoznak, mivel az emésztést segítő laktázenzim termelése csökken az életkor előrehaladtával. De ha nem érezzük rosszul magunkat a tejtermékek fogyasztása után, nem tapasztalunk olyan tüneteket, mint a puffadás, hasi görcs vagy hasmenés, akkor nem kell kerülni őket.

2. KALCIUMOT CSAK A TEJTERMÉKEKBŐL LEHET BEVINNI

Igazság: Sok más élelmiszer is meglepően jó forrás lehet. Ha már nem toleráljuk a tejtermékeket, akkor is fedezhetjük a napi ajánlott mennyiséget (1300 milligramm a csontritkulás megelőzésére) olyan ételek fogyasztásával, mint például a fehérbab, spenót, lazac vagy szardínia.

3. FEHÉRJEDÚS ÉTRENDRE KELL ÁTTÉRNI

Igazság: Jobb, ha kiegyensúlyozott étkezési tervet követünk, amely segít megtartani az egészséges testsúlyt. A fehérje valóban segít az izomtömeg építésében, melyet a szervezetünk 50 éves kor után természetes módon veszít. Ebben az életszakaszban azonban a legfontosabb az egészséges testsúly elérése és megtartása. Ehhez fontos a mértékletesség gyakorlása, és az, hogy a tányérunkon a legnagyobb mennyiségben zöldség legyen, amelyet a teljes kiőrlésű gabonafélék és a fehérjék követnek. Az egyik étkezési terv, amelyet a legtöbb egészségügyi szakértő támogat az egészséges öregedés érdekében, a mediterrán étrend.

4. KERÜLNI KELL A ZSÍROKAT

Igazság: A zsírok fontosak a szervezetünk számára. Gondoljunk csak az olyan vitaminokra, amelyek kizárólag zsírban képesek oldódni, és csak így tudja a szervezetünk hasznosítani. Ilyen az A, D, E és K-vitamin. Inkább arra törekedjünk, hogy több egészséges zsiradékot fogyasszunk. Ezek a zsírok olyan élelmiszerekben találhatók, mint a diófélék és a zsíros halak. Azért persze a zsírok esetében is fontos a mértékletesség! Ne feledjük, hogy a zsírok, a vitaminok mellett, segítik az egészséges öregedéshez szükséges ásványi anyagok felszívódását is.

5. NE EGYÜNK HÚST

Igazság: A hús, tej és tojás fogyasztása azért is szükséges, mert csak ezekben található elegendő, a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitamin. Ha idősebb korban nem fogyasztunk elég húst, könnyen vashiányosak lehetünk. Előfordulhat, hogy ahogy idősödünk, egyre kevésbé kívánjuk a húst, a tejtermékeket vagy a tojást. Ebben az esetben kimondottan javasolt babot, lencsét, csicseriborsót enni, mert ezek a hüvelyesek kitűnnek a növények közül fehérjetartalmukkal.

Éltető víz
Különösen fontos az elegendő mennyiségű folyadékfogyasztás, idősebb korban ugyanis kevésbé érezzük a szomjúságot, vagy akár el is felejthetünk inni. A besűrűsödő vér amellett, hogy megnehezíti a szív munkáját és a vesét is károsíthatja, fejfájást, fáradékonyságot, sőt feledékenységet is okozhat. A napi folyadékszükséglet két és fél liter, melynek egy részét leves, gyümölcs, zöldség formájában is elfogyaszthatjuk. Érdemes már reggel kikészíteni legalább másfél liter vizet, és azt apránként estig elkortyolgatni.

Borítókép: illusztráció (Forrás: shutterstock)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.