Hozzávalók
- A pogácsához:
- 0.5dl langyos tej
- 1tkcukor
- 2dkgfriss élesztő
- 50dkgfinomliszt
- 2tksó
- 25dkgvaj
- 1dbtojás
- 2dl tejföl
- 25dkgfőtt füstölt sonka
- A tetejére:
- 1dbtojás
- 10dkgfüstölt sajt
Elkészítés
- A füstös pogácsa elkészítéséhez a langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk amíg felfut.
- Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és összemorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és az élesztős tejet.
- Kézzel gyúrni kezdjük. Amikor összeáll, lisztezett munkalapra, vagy gyúródeszkára tesszük és ott folytatjuk a munkát. Közepesen kemény tésztát készítünk. Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt sonkát és tovább gyúrjuk, míg teljesen elvegyül a tésztában. Ha már nem ragad a deszkához és a kezünkhöz sem, lazán folpackba csomagoljuk és legalább két órára, de még jobb, ha egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapra tesszük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket is összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
- A pogácsákat nem túl szorosan sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és kb. 30 percig pihentetjük.
- Közben előmelegítjük a grillt indirekt hőn 200 fokra. A megkelt pogácsákkal teli tepsit a forró sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Az utolsó 10 percben egy marék bükkfa csipszet dobunk a faszénre, így még egy plusz pikáns ízt kap a pogácsánk.