Évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dob ki egy magyar ember, az uniós átlag ennél jóval magasabb – nyilatkozta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója a közmédiában. Elmondta, nemcsak Magyarországon és az Európai Unióban, hanem az egész világon komoly gondot jelent az élelmiszer-pazarlás. A döbbenetes számok ismeretében lapunk utánajárt, hogyan lehetne mérsékelni a problémán. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a vállalati és kereskedelmi élelmiszer-fölösleg begyűjtésével foglalkozik. – Az élelmiszer-biztonsági előírások lehetővé teszik, hogy megmentsük a kidobásra váró élelmet, melyet aztán szétosztunk a rászorulók között. A lakossági élelmiszer-felesleg sajnos nem menthető, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt – árulta el Sczígel Andrea, az egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója.