Bődületes mennyiségű étel köt ki a szemetesben

Hazánkban valamivel kedvezőbb a helyzet, mint Nyugaton, de itthon is nagyban megy a pazarlás.

null

Évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dob ki egy magyar ember, az uniós átlag ennél jóval magasabb – nyilatkozta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója a közmédiában. Elmondta, nemcsak Magyarországon és az Európai Unióban, hanem az egész világon komoly gondot jelent az élelmiszer-pazarlás. A döbbenetes számok ismeretében lapunk utánajárt, hogyan lehetne mérsékelni a problémán. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a vállalati és kereskedelmi élelmiszer-fölösleg begyűjtésével foglalkozik. – Az élelmiszer-biztonsági előírások lehetővé teszik, hogy megmentsük a kidobásra váró élelmet, melyet aztán szétosztunk a rászorulók között. A lakossági élelmiszer-felesleg sajnos nem menthető, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt – árulta el Sczígel Andrea, az egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója.

Az Élelmiszerbank a mindennapi gyakorlatba könnyedén beépíthető tippekkel szolgál a vásárláshoz, főzéshez és tároláshoz.

Teremtsünk rendszert

– A legfontosabb a tudatos vásárlás: készítsünk bevásárlólistát, és kerüljük az impulzusvásárlásokat, a promócióalapú költekezést. Az is sokat segít a pazarlás elkerülésében, ha a hűtőben rendszert teremtünk: a régebben vásárolt termékeket tanácsos előretenni, így nem feledkezünk meg róluk.

– A lejárati határidőre is figyelni kell, de ezt nem szabad összekeverni a „minőségét megőrzi” feliratokkal. A hosszú lejáratú termékeket sem kell azonnal kidobni, ha elértük a határidőt, hiszen az érzékszerveinkre hagyatkozva könnyen eldönthetjük, fogyasztható-e a termék, vagy sem. Az elkészült ételt vagy a később felhasználandó alapanyagokat nyugodtan fa­gyasszuk le. A lényeg, hogy próbáljuk meg a végsőkig eltolni azt a pontot, amikor lemondunk egy élelmiszerről, és kidobjuk – adott hasznos tippeket Sczígel Andrea, akitől azt is megtudtuk, a pazarlás legfőbb oka a tudatosság hiánya, és sokan nem ismerik fel, mekkora érték az élelmiszer.

– Nem fenntartható módon élünk és termelünk, ráadásul ha az így megtermelt élelmiszert még ki is dobjuk, az a pocséklás netovábbja. A természeti előforrásainkat is károsítjuk ezzel, hiszen a lerakóba kerülő élelmiszer olyan gázokat szabadít fel, melyek fokozzák a globális felmelegedést, és ezeket újrahasznosítani sem lehet. A vállalati szinten begyűjtött élelmiszer emberi fogyasztásra, állatmenhelyekhez, esetleg komposztálóba kerülhet, vagy akár bioüzemanyagot is készíthetnek belőle. A fogyasztói fölöslegnél nincsenek ilyen fokozatok, ott egyből hulladék keletkezik a kukába dobott ételből – részletezte a kidobott élelmiszer útját Sczígel Andrea, hozzátéve, tavaly 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg az Élelmiszerbank a vállalati szférából, de éves szinten további 100 ezer tonna élelem lenne megmenthető, amihez további kapcsolatokra és kapacitásra van szükség.

Az éttermek, vendéglátóhelyek is sokat tehetnek a pazarlás ellen, lapunk megkeresésére Ignáczné Andrea, a nyíregyházi Belvárosi Főzi vezetője elmondta, náluk szó sem lehet az étel kidobásáról. – Semmit sem hasznosítunk újra, mindennap friss fogásokkal várjuk a vendégeinket, ami pedig megmarad, azt a nyitvatartási idő végén fél áron értékesítjük. Sokan ismerik már az akciónkat, ezért a jelzett időpontban érkeznek, s mivel az étel mindennap elfogy, semmi sem kerül a kukába – tudtuk meg a kifőzde vezetőjétől.

Fölösleges felhalmozni

Az ételpazarlás kapcsán olvasóink véleményére is kíváncsiak voltunk, Molnár Csaba kérdésünkre elárulta, még a szavatossági idő lejárta előtt próbálja felhasználni az élelmiszert, a maradékot pedig elrakja a fagyasztóba.

– Általában a penészes kenyeret szoktam kidobni, hiszen manapság bosszantóan hamar megromlik a pékáru. Úgy vélem, fölösleges felhalmozni valamiből csak azért, mert akciós, később úgyis megy a szemétbe – hangsúlyozta Molnár Csaba.

Béres Jánosné szerint túl sok élelmiszert veszünk, ami aztán megromlik a konyhánkban. – Az étel pocsékolása is környezetszennyezés, mert felhasznált energiát, munkaerőt, erőforrást hagyunk elveszni. Szerintem fontos lenne tudatosítani a fogyasztókban azt is, hogy a „minőségét megőrzi” dátum a csomagolásokon nem azt jelenti, hogy a termék nem fogyasztható, csupán az állapota már nem a legoptimálisabb, ezért nem kellene kidobálni – árulta el Béres Jánosné.

Tóth László fiatal egyetemista, aki ideje jelentős részét a kollégiumban tölti. Nem szokása kidobni az ételt. Tisztában van vele, mennyi élelmiszerre van szüksége, és ennek megfelelően vásárol.

– Az étel kincs, és ez különösen igaz egy kollégista életében. Amennyiben nem fogy el a „napi ellátmány”, akkor a legtöbb esetben a fagyasztást választom.

A hét végén megmaradt ételt sem szoktam kidobni, hiszen hazaérkezve a kutyám és a macskám mindig örömmel fogadja a madárlátta nassolnivalót – jegyezte meg Tóth László, aki egyetemi évei alatt csupán az asztalon felejtett ételt dobta ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.