időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Megújult a horgásztó és környezete Nagybivalyoson

Forrás: Országszerte
2020.10.29. 18:14
borítókép

Halőrház, faházak, tanösvény, játszótér és szabadidőpark is létesült a Nagybivalyos Horgásztó környékén.

Halőrház, faházak, tanösvény, játszótér és szabadidőpark is létesült a Nagybivalyos Horgásztó környékén. A turizmusfejlesztési projektet, amelyre Várpalota önkormányzatával együttműködve nyert el mintegy 108 millió forintot a Nagybivalyos Horgászegyesület, szerdán adták át ünnepélyes keretek között.

– Várpalota önkormányzata számára kiemelten fontos, hogy ennek a szép sportágnak a művelői nálunk is igényes környezetben, fejlődő szolgáltatásokat igénybe véve hódolhassanak a szenvedélyüknek

– fogalmazott Campanari-Talabér Márta polgármester a Nagybivalyos Horgásztó projektavató ünnepségén, amelyet szerdán délután tartottak a Várpalota határában fekvő létesítményben.

A tegnapi átadáson köszöntötte a megjelenteket Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Nagy Sándor, a Nagybivalyos Horgászegyesület elnöke és Besenyei Péter műrepülő-világbajnok is, aki szabadidejében évtizedek óta szívesen hódol a horgászatnak.

Nagy Sándor, Besenyei Péter, Polgárdy Imre, Campanari-Talabér Márta és Kontrát Károly az ünnepélyes átadáson a halőrház előtt
Fotó: Szabó Péter Dániel

Elhangzott, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból elnyert 107,7 millió forintos támogatás felhasználásával a cél az ország egyik legjelentősebb horgásztavának kialakítása volt, európai szemmel nézve is kiemelkedő infrastruktúrával és háttérlétesítményekkel.

A projekt keretében többek között tanösvényt, faházakat, madármegfigyelőt, stégeket, játszóteret és szabadtéri fitneszparkot, valamint egy bemutatótérként is funkcionáló halőrházat alakítottak ki, de a meglévő vizesblokkok korszerűsítése is megtörtént. A szerdai avatóünnepséget gyermek és felnőtt horgászverseny előzte meg a délelőtt folyamán. Közel 50 csapat vetélkedett, az indulók között ott volt Polgárdy Imre megyei közgyűlési elnök is, aki elismerően nyilatkozott a Várpalota mellett kialakított horgászparadicsomról.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ön tudja, mit jelent a vejsze, a pákász, a csikász és a lápi póc?

Vejsze, réti csík – talán már hallottuk e szavakat, amelyek jelentése megelevenedik a Kis-Balatonnál. A Diás-szigeti kirándulás során megismerjük az ősi halászati módokat és a védett halfajokat is. A csak szakvezetővel látogatható terület megközelítése is élménydús: mehetünk autóval vagy elektromos golfbusszal, s a különprogramnak is beillő vízitúrán is evezhetünk.

A vízi út után néhány perces sétával jutunk el a kis szigetig, melynek bejáratánál egy különleges halfogó eszközt pillantunk meg. A vejsze, vagyis egy különleges halcsapda működési elvét Fejes Éva, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ökoturisztikai munkatársa mutatja be nekünk. A vejsze már az Árpád-kor óta szerepel az oklevelekben, használatának joga királyi adományozáshoz volt kötve.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.