időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Nem volt még ennyi felújítás és tervezés Tolnán, mint idén

Forrás: Országszerte
2021.08.09. 16:04
borítókép

A fejlesztések ebben az évben jórészt az utakról szólnak Tolnán. Soha nem történt még annyi útfelújítás, -építés és -tervezés egy év alatt, mint amennyi idén várható – írja a Tolna megyei hírportál, a teol.hu.

Jól indult az év útépítés szempontjából a városban. Tavasszal elkészült a lakosság által is évtizedek óta nagyon várt, Tolnát, Faddot és Domborit összekötő kerékpárút. Appelshoffer Ágnes polgármester szerint ez egy igen sikeres projekt, hiszen a jó minőségben megépült bicikliutat azóta is rengetegen használják. A kisebb hibákat pedig folyamatosan, garanciálisan orvosolja a kivitelező.

A kerékpárúttal egy szakaszon párhuzamosan haladó és Tolnát is átszelő 5112. számú közút felújítása is lényegében befejeződött, immár a település főútvonalán is „zökkenőmentes” a forgalom. A kisebb utcákban is folytatódott a burkolatfelújítás.

Egy tavaly elnyert pályázat segítségével idén tavasszal a Mező, Avar, Sport, Víztorony, Tompa, Bethlen Gábor utcák környékén váltak „egyenletessé” újabb útszakaszok, mintegy 35 millió forintból. Az önkormányzat idén is sikeresen pályázott, így – a fentihez hasonló értékben – Mözsön a Petőfi és az Alkotmány utca egy szakasza, Tolnán a Babits utca egy része kap új burkolatot. Várhatóan ezek a munkák is befejeződnek még ebben az évben. Ahogy egy ipartelepi útszakasz és a mellette futó, megsüllyedt kerékpárút javítása is kész lesz idén.

A kivitelezők mellett a tervezőknek is bőven ad munkát a város. A Napraforgó, a Víztorony utca egy szakasza és a Gém utca a 6-os útig történő megterveztetése és engedélyeztetése is a képviselő-testület által elhatározott feladatok között van.

Készül egy átfogó út- és járdafelújítási terv is, amelyekhez a csapadékvíz-elvezetés megoldása is kapcsolódik. Így a jövőben, amikor a város pénzügyi helyzete engedi, már csak elő kell venni a kész terveket, és folytatódhat az út- és járdaburkolatok felújítása.

Fontossági sorrendben, amit szakmai alapon, az adott szakasz forgalma és állapota alapján állapítanak majd meg.

Mindez nem jelenti azt, hogy csak az útburkolatokra jut figyelem a városvezetés részéről. Megkezdődött például a városi bölcsőde kivitelezése is. Mint az ismert, az új intézmény a Bartók Béla utcában, a Pitypang óvoda melletti egykori játszótér helyén épül. A kétcsoportos, 24 férőhelyes bölcsőde építési költsége mintegy 370 millió forint. A kivitelezést a sióagárdi HGT Invest Kft. végzi. Várhatóan jövő év őszére már készen áll a gyerekek fogadására az intézmény.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható tovább.

Borítókép: Mártonfai Dénes/teol.hu