időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Márton napi vigasságok a zalaegerszegi Falumúzeumban + videó

Forrás: Országszerte
2022.11.13. 19:41
borítókép

A megyeszékhelyi skanzenbe sokakat kicsalogatott szombaton a derűs novemberi napsütés.

Az odalátogatók a hagyományos Márton nap körül végzett paraszti munkálatokba, például a kukoricamorzsolásba, gyapjúfonal készítésbe kóstolhattak bele, de frissen sült libacombbal, libamájjal, libatöpörtyűvel és a hozzá dukáló párolt káposztával is várták a vendégeket - olvasható a Zala megyei hírportál, a ZAOL cikkében.

A gombosszegi Deres tejes tehenészet borzderes szarvasmarha magas zsírtartalmú tejéből készült sajtokat kínált.

A kirakodó vásáron kosarak, bőrtárgyak, textilbábuk mellett könyvek között is lehetett böngészni, a gyerekek pedig a népi játékok mellett a pónifogatos kocsikázást élvezhették. Utóbbiban a zalaistvándi 11 éves Kócos és leánya, az ötéves Kökény állt rendelkezésükre, a kis hintó bakján ülve Mázsa Viktória irányította a lovacskákat. A gyapjúkártolást a bödei Rózsa-család mutatta be, a rokkánál Rózsa Veronika ült.

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Bár sok esztendeje szezonzáró rendezvénynek számít az egyre népszerűbb, de erősen időjárásfüggő Márton napi vigasság, a falumúzeum sétálókat egész télen fogad, ám a következő rendezvényre márciusban, a gyümölcsoltáshoz kapcsolódva kerül majd sor – mondta dr. Kostyál László, a skanzen működéséért felelős Göcseji Múzeum igazgatója, hozzátéve, az új bor kóstolása, a tollfosztás mellett ilyenkor zárultak le a betakarítási munkálatok a paraszti gazdaságokban, ezt jeleníti meg a rendezvény is.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.
Borítókép forrása: Pezzetta Umberto /Zalai Hírlap