Keresés
Magyar Nemzet
2020. február 17., hétfő, Donát napja

Címke: évforduló

208 cikk 1/21 oldal

A hazatérés napjára emlékeztek Somoskőújfalun

A Csehszlovákiától való visszacsatolás 96. évfordulójára emlékeztek vasárnap a Nógrád megyei Somoskőújfalun. Somoskőújfalu és Somoskő a trianoni döntés következtében négy évig volt a szomszéd állam része.

Emlékezetkiesés

Kevés véresebb eseménye volt a magyar történelemnek, mint a budavári kitörés 1945. február 11-én. A közvélekedést azóta is megosztják a történtek.

Imádott sztár vagy gyűlölt ellenség?

Az első magyar filmsztárért az egész ország rajongott, majd a háború után ellene fordult a közhangulat. Karády Katalinra emlékezik Gera Marina.

Kő csikorgott a lába alatt

A 90 éve született Csoóri Sándort a leghitványabb támadások a rendszerváltozás kezdetén, majd Gyurcsány Ferenc iszonyú emlékű országlása idején sújtották.

100 éve hunyt el Szinyei Merse Pál

A Majális, a Lilaruhás nő és a Pacsirta festője 1845. július 4-én a felvidéki Szinyeújfalun született és 64 éves korában, 1920. február 2-án, a szintén felvidéki Jernyén hunyt el.

A hazához vezető kalauz sokaknak

1948-ban a kommunisták eltávolították az állásából Fekete Istvánt, elsősorban a Zsellérek című könyve miatt, melyben megírta, hogy Ajkán milyen kegyetlenségeket követtek el 1919-ben a vöröskatonák.
208 cikk 1/21 oldal
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …