Az Aranycsapat 6:3-as meccse felújítva, színes gólokkal izgulható végig

A kópia minden képkockája felfrissült, a játékosok technikája mai szemmel is figyelemre méltó.

2020. 10. 16. 15:20
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Aranycsapat londoni győzelme, a magyar futballtörténelem egyik legnagyobb diadalmenete hamarosan teljes egészében, digitálisan felújított verzióban tekinthető meg.

– Nagyon kevesen láthatták ezt a meccset teljes egészében. Ugyan elérhető a világhálón néhány részlet, de ezek minősége nem igazán élvezhető

– mondta Szabó Béla, a Magyar Telekom márka- és kereskedelmi kommunikációs igazgatója a bejelentés online sajtótájékoztatóján, majd a munka kalandos útjáról beszélt. – Megszereztük a kópiát a BBC-től, amelynek kutatnia kellett a raktárakban, mert náluk sem volt elérhető a meccs teljes egészében. Erre a meccsre nem pusztán sporteseményként tekintünk, hanem mint ikonikus eseményre, a nemzeti identitásunk fejezetére. Azt vállaltuk, hogy megmentünk egy nemzeti értéket, méltó helyre emeljük, megmutatjuk a fiatalabbaknak is, hogy mitől vált ez meccs legendává. Abban bízunk, hogy a játékon keresztül a digitális világ közelebb hozza egymáshoz a sportrajongókat, az időseket és a fiatalokat, szorosabbra fűzi a családi kapcsolatokat – magyarázta Szabó Béla. Kiemelte:

a teljes körű digitalizációs munkákon túl a gólokat ki is színezték a 67 éves kópia felújítása során.

A mérkőzést akkoriban rádión követhették élőben a magyar sportkedvelők, mivel a hazai televíziózás egészen pontosan 55 nappal később indult el. A kor technológiai feltételei nem tették lehetővé, hogy a helyszínről élőben közvetítő BBC filmre rögzítse az adást, ezért egy televízió képernyőjére irányított kamerával vették fel a két félidőt – mesélte Szabó Béla. Emiatt a film adattartalma csak annyi lehetett, amennyit a katódcsöves tévé képes volt akkoriban átadni.

Ezt a kevés információt csak digitálisan lehet feljavítani, ilyesmire egy évtizeddel ezelőtt még nem volt lehetőség. Meg kellett szüntetni a film pixelességét, zajosságát, ami sok időbe telt, de a gólok kiszínezése kiváltképp, hiszen egy szakembernek egy másodperc – vagyis 24 képkocka – egy teljes munkanapját vette igénybe. A digitális munka három hónapot vett igénybe a budapesti Melon FX-nél, a teljes folyamat fél évig tartott.

November 25-én, a mérkőzés 67. évfordulója alkalmából tekinthető meg a felújított verzió a Super TV2-n – mondta Bodócsi Erika, a TV2 csoport tartalomterjesztési igazgatója, aki hozzátette, hogy a meccset Matuz Krisztián kommentálja, és mint egy mai közvetítésen, ez alkalommal is lesz stúdiós felvezetés, félidei és lefújás utáni értékelés Baumstark Tibor műsorvezetővel. Ezt követően három hónapig lesz elérhető a felvétel a Telekom Videotékában.

Szabó Béla elmondta, hogy ugyan maga a digitálisan felújított verzió a Telekomé, a vetítés joga a BBC-nél marad, csak három hónapra adta át a jogosultságot, illetve egy alkalomra tévés vetítésre. Már tárgyalnak a brit csatornával arról, hogyan lehetne meghosszabbítani, kibővíteni a jogosultságokat a magyar oldalon.

A mérkőzés elemzése is elkészült, és nagyon tanulságos eredmények kerültek napvilágra, ezekről Bozsik Péter, labdarúgó, magyar bajnok edző, 2006-ban a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya beszélt. – A futás sebessége ugyan más volt mint ma, de a mennyisége figyelemre méltó, és gyakran mondják az 1950-es évek futballjára, hogy lassú, de meglepő számokat kaptunk az elemzés során.

A passzok pontossága és a technikai megoldások is megállnák a helyüket a mai, felgyorsult futballban. Szakmailag is érdekes dolgokat lehet látni ezen a mérkőzésen, nem véletlenül volt ez a csapat meghatározó a korában

– magyarázta Bozsik Péter. A sportszakember szerint a digitálisan felújított film a mai generációkhoz is elérhető közelségbe hozza azt az érzést, hitet, hogy mi, magyarok világraszóló eredményekre is képesek lehetünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.