időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Erre figyeljünk, mielőtt csatlakozunk egy videobeszélgetéshez

Forrás: origo.hu
2020.10.11. 18:45
Erre figyeljünk, mielőtt csatlakozunk egy videobeszélgetéshez

Az idei évben a koronavírus miatt rengeteg embernek kellett megismerkednie az online kommunikációs rendszerekkel. Tömegek kényszerültek például arra, hogy a hagyományos találkozók, megbeszélések és értekezletek helyett a saját otthonából, a gép előtt ülve beszélgessen másokkal. Ez a rendszer kiválóan működhet, ha odafigyelünk pár fontos dologra.

A videótelefonálós szoftverek használata nem bonyolult, ezek kezelése még azok számára is könnyen elsajátítható, akik nehezebben mozognak a technológiai univerzumban. Azonban egy program elindításával a feladatok nem érnek véget. Van jó néhány dolog, amire muszáj odafigyelni ahhoz, hogy a lehetőségekhez képest jól sikerüljön egy számítógépes/telefonos videóbeszélgetés.

 

Felszerelés

Tetszik, nem tetszik, de szükség van néhány kiegészítőre ahhoz, hogy normális minőségben tudjon valaki részt venni egy videóbeszélgetésben, videókonferencián. Ezek a következők:

 • Normális kamera: Ha nincs beépítve a notebookba, vagy rossz minőséget produkál, akkor venni kell egy jobbat.
 • Mikrofonos fej- vagy fülhallgató: Egyértelműen jobb ezt választani, mint megbízni a számítógép hangszórójában és mikrofonjában. Az ugyanis sokszor visszhangzik, recseg, ami borzasztóan recseg. Ez pedig egy hosszabb videobeszélgetés során az idegbajba kergetheti a többi felet, és iszonyú amatörizmust sugall. Viszont már egy olcsó headset is csodákra képes, ezen teljesen felesleges spórolni.
 • Fotó: Pexels

  Jó Internetes kapcsolat

  Az ilyen videós szoftverek jellemzően nagy sávszélességet követelnek meg a jó minőséghez. Ha ez nem biztosított, akkor bizony a kép és a hang rendszeresen „elmegy”, ami egy idő után borzasztó zavaró lehet. Sőt, egy-egy munkamegbeszéléseken komoly anyagi veszteségekkel is járhat, hiszen ilyenkor az információk nem 100 százalékos pontossággal jutnak el a felekhez.

  Fotó: Pexels

  Felkészülés

  A videós szoftver beüzemelése előtt érdemes alaposan felkészülni, odakészíteni mindent. Az ugyanis nagyon rosszul veszi ki magát, ha valaki akkor kezd pakolászni, keresgélni, ha már mindenki becsatlakozott, és látják a szerencsétlenkedést, vagy rosszabb esetben rá várnak.

  Az öltözködéssel is ugyanúgy meg kell adni a tiszteletet, mint normális esetben, szóval ildomos a telefonkonferencia előtt rendes ruhákat felvenni.

  Fotó: Pexels

  Fényviszonyok

  Sokan nem gondolnak rá, de bizony a fényviszonyok nagyon fontosak egy videós beszélgetés vagy videókonferencia lebonyolítása során. Mindenképpen el kell kerülni, hogy a felhasználó háta mögül jöjjön a fény.

  Az például borzasztó rossz megoldás, ha egy ablaknak háttal ül. Ilyenkor a többiek ugyanis csak egy szürke-sötét pacát fognak belőle látni. Az sem jó, ha a fény, mondjuk egy lámpa csak az arca egyik felét világítja meg, mert az totálisan őrült megjelenést kölcsönöz az embernek.

  Fotó: Pexels

  Egyedüllét

  Nagyon fontos, hogy a videós kapcsolatfelvétel előtt, ha lehet keressen mindenki egy magányos helyet. Nagyon-nagyon zavaró és kellemetlen lehet, ha betotyognak a gyerekek, a férj- vagy feleség a háttérben tévézik, esetleg veszekszik valakivel. És lehetőleg azt is el kell kerülni, hogy a háziállatok a közelünkben bandázzanak.

  A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhető el.

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.