Elindult a FILMIO, a magyar filmek első online tárhelye

Kultúrtörténeti pillanatról beszélhetünk, hiszen a közel százhúsz éves magyar mozgófilmkincs vált bárki által elérhetővé.

Forrás: MTI2020. 11. 19. 14:02
KÁEL Csaba
Káel Csaba kormánybiztos elmondta: az előfizetés díjjal a magyar filmipart is támogathatjuk Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult csütörtökön az ország első, csak magyar filmeket tartalmazó online filmtára, a FILMIO. A Nemzeti Filmintézet által kezdeményezett, egyelőre csak Magyarországon elérhető streamingszolgáltatás kínálatában mintegy 220 produkció, köztük 160 mozifilm szerepel.

Káel Csaba kormánybiztos elmondta: az előfizetés díjjal a magyar filmipart is támogathatjuk

„Kultúrtörténeti pillanatról beszélhetünk, hiszen a FILMIO-n keresztül a közel százhúsz éves magyar mozgófilmkincs vált bárki által elérhetővé, folyamatosan bővülő kínálattal”

– mondta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a FILMIO csütörtöki online indításán.

A számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is elérhető FILMIO előfizetéses rendszerben működik, viszont – ahogy azt Káel Csaba kiemelte – a szolgáltatásért fizetett díj egyben a magyar film támogatása.

A mintegy 220 most elérhetővé vált alkotásból több mint 160 nagyjátékfilm szerepel, köztük a közelmúlt sikerei, így a Valami Amerika-trilógia, a Poligamy, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Swing, a Kincsem, A Viszkis, a Liza, a rókatündér és az Oscar-díjas Saul fia.

Digitálisan felújított és restaurált változatban tekinthető meg százhúsz régi magyar filmklasszikus, mint a Hyppolit, a lakáj; a Mici néni két élete; A tizedes meg a többiek; A veréb is madár; A tanú; a Régi idők focija; A Pogány Madonna; a Megáll az idő; a Szamárköhögés; a Macskafogó; a Roncsfilm; a Sose halunk meg; a Csinibaba vagy a Moszkva tér.

A kínálatban szerepel az egyik első fennmaradt magyar mozifilm, Michael Curtiz (Kertész Mihály) 1914-ben forgatott alkotása, A tolonc. A filmio.hu-n animációk, dokumentumfilmek, tévéfilmek is szerepelnek, a választék hétről hétre nő.

Az induló csomagban tizennégy cannes-i fesztiváldíjas, nyolc Oscar-jelölt, két Oscar-díjas, továbbá két-két berlini és európai filmdíjas alkotás található.

A színészek közül Törőcsik Mari látható a legtöbb filmben, húszban. A FILMIO-n információk olvashatók az egyes filmek készítőiről, tartalmáról, emellett filmplakátok és számos extra, köztük standfotók, werkfilmrészletek kerülnek fel a felületre. A filmek bemutatásuk időpontja, műfajuk és más szempontok alapján is kereshetők a tárban.

„Hiányzott már egy olyan platform a közönségnek, ahol egyben elérhető a magyar filmek java, legálisan, kiváló minőségben. A FILMIO felépítése egy évvel ezelőtt kezdődött a Nemzeti Filmintézet munkatársaival. Össze kellett hangolni az archívum, a labor, a marketing és a forgalmazási részleg munkáját, ami komplex feladat volt. Saját arculattal szerettünk volna előállni”

- hangsúlyozta Káel Csaba. A platform műszaki hátterét az Antenna Hungária csapata hozta létre és üzemelteti.

Káel Csaba elmondta, hogy a filmintézet tárgyal a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes archívumának átvételéről.

A FILMIO jelenleg kizárólag Magyarországon érhető el. A tervek szerint a filmek hamarosan magyar akadálymentesített és angol felirattal is nézhetők lesznek, készül az okostévé-applikáció, továbbá a V4 filmintézetei is kapcsolódni fognak saját tartalmakkal a felülethez.

„Az a kultúrkör, amit számunkra a filmek jelentenek, nagyon fontos az életünkben és szeretnénk, ha ezzel a gyerekeink is tisztában lennének. A FILMIO egy új, speciális forgalmazási felület: miközben továbbra is fontos számunkra a mozi, manapság nagyon sok film a streamingszolgáltatásban jelenik meg. Így élik ma reneszánszukat a dokumentumfilmek és a sorozatok. A FILMIO segíthet abban, hogy vegyes forgalmazásban minél több magyar film tudjon eljutni a nézőkhöz. Lényeges, hogy a szakma számára is feltárjuk a filmtárban rejlő lehetőségeket”

- jegyezte meg a kormánybiztos.

A FILMIO elindítására szervezett online beszélgetésen részt vett Dobó Kata színész-rendező, Divinyi Réka forgatókönyvíró és Lajos Tamás operatőr-producer is.

A tervek szerint az új filmek a mozibemutatót követően a FILMIO-n lesznek először láthatók, sőt számos, kifejezetten moziforgalmazásra szánt mozgókép premierje a FILMIO-n lehet. Az induló havi előfizetési díj 890 forint, a regisztráció januártól 1190 forintra emelkedik, jövő tavasztól előfizetés nélkül egy-egy adott filmet is ki lehet kölcsönözni

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.