Elemér 2024. február 28.
logo

Robot felügyeli a maszkviselést és a távolságtartást egy japán üzletben

Forrás: MTI
2020.11.17. 22:24
Robot felügyeli a maszkviselést és a távolságtartást egy japán üzletben

Egy robot felügyeli a koronavírus-járvány miatt elrendelt maszkviselési és távolságtartási előírások betartását egy üzletben Japánban.

A kiotói Advanced Telecommunications Research Institute International (ATR) nevű kutatóintézet által kifejlesztett Robovie a japán Cerezo Oszaka labdarúgócsapat hivatalos boltjában fogadja a vásárlókat.

A képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A robot kamerát és lézerszkennelést használva észleli, ha a vásárlók nem viselnek maszkot vagy nem tartják be a kötelező távolságtartást és ilyenkor figyelmezteti őket.

Robovie próbaideje a múlt héten kezdődött és legalább a hónap végéig fog tartani, vagy szükség esetén még tovább.

Polcvizsgáló robotok kerültek lapátra egy amerikai áruházláncban

Nem segítették nagyban az árufeltöltők munkáját – írja cikkében az Origó.

Az elmúlt években az amerikai áruházláncok közül a Walmart élen járt a különféle robotokkal való kísérletezésben. Ezért körülbelül 500 üzletében még polcvizsgáló robotokat is bevezetett, ezek az eladótérben gördülve folyamatosan figyelték az árukészlet feltöltöttségét.

A fejlesztéssel a Walmart csökkenteni kívánta a polcok figyeléséhez szükséges munkaerő számát, továbbá az illetékesek elképzelései szerint így ritkábban fogytak volna el a polcokról a termékek. Végső soron az árufeltöltők segítőiként tekintettek a robotokra, nem az emberek leváltása volt a cél.

Az ötlet nem volt rossz, ám kudarccal zárult a polcfigyelő robotos kísérlet: egyszerűen nem voltak eléggé hasznosak az eszközök, konvencionálisabb megoldásokkal és árufeltöltőkkel is sikerült további előrelépéseket elérni a készlet elérhetővé tartása terén. Ráadásul az aránylag nagyméretű robotok a vásárlóknak és az árufeltöltőknek is rendszeresen az útjukban voltak, egyesekből szorongást váltottak ki. A lenti videón megnézhető az egyik akció közben.

Ennek megfelelően a Walmart szerződést bontott a robotok Bossa Nova nevű tervezőcégével, ami mélyütést jelentett a Carnegie Mellon Egyetemen született startup számára: a dolgozóinak felét kénytelen volt elküldeni, jelenleg alternatív üzleti lehetőségek keresésével van elfoglalva a vezetése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.