Alaposan felpörgött az elmúlt esztendőben a laptop-piac

2020-ban 26 százalékkal több laptop talált gazdára, az elemzők a szektor további növekedésére számítanak – írja az Origo.

Forrás: Origo2021. 01. 30. 20:41
Mtys Orsolya
Az otthoni munka és tanulás alaposan felpörgette a laptopok piacát (a kép illusztráció) Fotó: Kiss Gábor Forrás: MTI/Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2010-ben még 201 millió laptop és 157 millió asztali PC fogyott. Utóbbiak eladásai folyamatos lejtőn voltak az utóbbi 10 évben, a laptopok piacán egy erős lejtő után az utóbbi pár évben már emelkedés tapasztalható.

Az Aksje Bloggen jóslatai szerint idén 225 millió laptop talál majd gazdára, míg tavaly 218 millió fogyott. Az IDC pedig már 2023-ra is jósol, 216 millió eladott laptopot. Ez alapján a kategória stabilizálódik.

Az otthoni munka és tanulás alaposan felpörgette a laptopok piacát (a kép illusztráció)
Fotó: MTI/Kiss Gábor

A Canalys elemzőcég már kicsit másképp számol, 2020-ra 235,1 millió eladott laptopot és 61,9 millió eladott asztali PC-t hozott ki.

A szakértők szerint a távmunka alaposan felpörgette a laptopok piacát, amelyben a legnagyobb, 24,5 százalékos piaci részesedése a Lenovonak volt.

Második a HP 22,8 százalékkal, majd a Dell 16,9, az Apple 7,6, az Acer 6,7 százalékkal következnek. A szektor árbevétele 4,6 milliárd dollárral, 140,3 milliárdra nőtt 2020-ban.

Az idei évre 142,1 milliárdos összbevételt jósolnak, a legnagyobb piacokat pedig Amerika, Kína és Japán jelentik.

Az Origo cikke IDE kattintva érhető el.

Elektronikus tinta borítja a legújabb laptop fedlapját

Az Origo korábban arról írt, hogy a többi gyártóhoz hasonlóan a Lenovo is egy rakás laptopot mutatott be az idei, ezúttal virtuális CES-en. Ezek között volt a ThinkBook Plus Gen 2 is, ami egy igazi különlegesség. Az elődjéhez hasonlóan ez is egy olyan laptop, aminek a fedlapjába egy E Ink-kijelzőt építettek. Ez azt jelenti, hogy a normál képernyő hátoldalán egy elektronikus tintával működő kijelző található. Ez most nagyobb és jobb lett, már 12 hüvelykes, nagyobb felbontású és gyorsabban frissül. A szoftver is okosabb lett, ami ezt irányítja, így könnyebbé válik a könyvolvasás, naptárkezelés vagy jegyzetelés.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.