Az év elejével megszűnt a 25 éves Adobe Flash

Flash környezetet animációk és multimédiás szoftverek készítésére találták ki az 1990-es években.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 02. 20:44
null
A kép illusztráció Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halála ellenére a két és fél évtizedes öröksége tovább él. Az újév első pillanatában máris megtörtént az első jelentős esemény az informatikai világában, végleg nyugdíjba vonult a jelenlegi formájában huszonöt éve ismert Adobe Flash beépülő. A FutureWave által 1993-ban kitalált, majd 1996-ban a Macromediához került, 2005-ben pedig az Adobe által a szárnyai alá vett Flash környezetet animációk és multimédiás szoftverek készítésére találták ki, a benne készült alkotások különálló alkalmazásokként és beépülőkön keresztül böngészőkben is futtathatóak voltak – olvasható az Origo cikkében.

A kép illusztráció
Fotó: PEXELS

A modern internet és a multimédiás tartalmak korrekt megjelenítésére már képes számítógépek eljövetelekor az Adobe Flash abszolút megkerülhetetlennek bizonyult, például videók és zenék lejátszásához hasonló képességeket tett elérhetővé a böngészőkben, ezzel készültek a szórakoztatási és oktatási célú CD és DVD korongok interaktív tartalmai. Emellett óriási mértékben hozzájárult az internetes kultúrához is, a mémmé vált pálcikaemberes animációktól az iskolai számítógépeket elárasztott minijátékokig mindenben nyakig benne volt a Flash.

A pozitívumai ellenére az internetes támadók által kihasznált sérülékenységei miatt időközben hírhedtté vált Flash alkonya a kétezres évek végén köszöntött be.

A böngészők szabványos webtechnológiákon keresztül egyre több korábban csak a beépülővel elérhető funkciót kezdtek támogatni, mindeközben pedig piacra kerültek a mai formájukban ismert okostelefonok.

Az utóbbi érát elhozott iPhone nem támogatta a Flash-tartalmak lejátszását, Steve Jobs pedig a nagy erőforrásigényére és akkumerítésére hivatkozva mereven elzárkózott az Apple csodamobiljára való kiadásától. Később Androidra egy időn keresztül volt Flash, de részben az említett gondok, részben pedig a meglévő tartalmak érintőkijelzőkön való macerás kezelése miatt sosem terjedt el a telefonokon.

Az új idők szelei és a súlyos biztonsági problémái miatt a kétezertízes évek elején már a böngészők készítői is erősen ágáltak a Flash ellen, akadályozni kezdték a beépülőjének felhasználói jóváhagyás nélküli futtatását. A változásokba beletörődve az Adobe 2015-ben a Flash fejlesztésének hanyagolása mellett döntött, majd 2017-ben a konkrét nyugdíjazását is bejelentette.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.