időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo

Az év elejével megszűnt a 25 éves Adobe Flash

Forrás: ORIGO.HU
2021.01.02. 20:44
Az év elejével megszűnt a 25 éves Adobe Flash

Halála ellenére a két és fél évtizedes öröksége tovább él. Az újév első pillanatában máris megtörtént az első jelentős esemény az informatikai világában, végleg nyugdíjba vonult a jelenlegi formájában huszonöt éve ismert Adobe Flash beépülő. A FutureWave által 1993-ban kitalált, majd 1996-ban a Macromediához került, 2005-ben pedig az Adobe által a szárnyai alá vett Flash környezetet animációk és multimédiás szoftverek készítésére találták ki, a benne készült alkotások különálló alkalmazásokként és beépülőkön keresztül böngészőkben is futtathatóak voltak – olvasható az Origo cikkében.

A kép illusztráció
Fotó: PEXELS

A modern internet és a multimédiás tartalmak korrekt megjelenítésére már képes számítógépek eljövetelekor az Adobe Flash abszolút megkerülhetetlennek bizonyult, például videók és zenék lejátszásához hasonló képességeket tett elérhetővé a böngészőkben, ezzel készültek a szórakoztatási és oktatási célú CD és DVD korongok interaktív tartalmai. Emellett óriási mértékben hozzájárult az internetes kultúrához is, a mémmé vált pálcikaemberes animációktól az iskolai számítógépeket elárasztott minijátékokig mindenben nyakig benne volt a Flash.

A pozitívumai ellenére az internetes támadók által kihasznált sérülékenységei miatt időközben hírhedtté vált Flash alkonya a kétezres évek végén köszöntött be.

A böngészők szabványos webtechnológiákon keresztül egyre több korábban csak a beépülővel elérhető funkciót kezdtek támogatni, mindeközben pedig piacra kerültek a mai formájukban ismert okostelefonok.

Az utóbbi érát elhozott iPhone nem támogatta a Flash-tartalmak lejátszását, Steve Jobs pedig a nagy erőforrásigényére és akkumerítésére hivatkozva mereven elzárkózott az Apple csodamobiljára való kiadásától. Később Androidra egy időn keresztül volt Flash, de részben az említett gondok, részben pedig a meglévő tartalmak érintőkijelzőkön való macerás kezelése miatt sosem terjedt el a telefonokon.

Az új idők szelei és a súlyos biztonsági problémái miatt a kétezertízes évek elején már a böngészők készítői is erősen ágáltak a Flash ellen, akadályozni kezdték a beépülőjének felhasználói jóváhagyás nélküli futtatását. A változásokba beletörődve az Adobe 2015-ben a Flash fejlesztésének hanyagolása mellett döntött, majd 2017-ben a konkrét nyugdíjazását is bejelentette.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.