Légtisztító berendezéssel javíthat otthona levegőjén

A tiszta levegő létfontosságú az ember egészsége, jó közérzete szempontjából. Ennek megteremtése azonban ma már sajnos nem annyira magától értetődő, mint korábban, amikor elég volt kinyitni az ablakot, és kiszellőzött a lakás. Sok településen az ipari tevékenység és a közlekedési terhelés következtében ez problémás lehet, pláne télen, mikor a hideg miatt hosszú időn át nem is lehet nagyon nyitva tartani az ablakokat – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 24. 18:24
légtisztító
Minden lélegzet számít Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De mint rengeteg más dologra, az elektronikai eszközök erre is kínálnak megoldást. Egyre elterjedtebbnek számítanak hazánkban is a mobil, kompakt, lakásokba szánt légtisztító berendezések. Természetesen ezek a masinák is folyamatosan fejlődnek párhuzamosan az új eljárások és technológiák megjelenésével. Ezt tökéletesen alátámasztják az úgynevezett intelligens légtisztítók, amelyek a közelmúltban bukkantak fel, és számos extra funkciót kínálnak.

Az előzetes információk alapján e termékcsalád egyik tipikus képviselője a Philips 4000i, amelyet kipróbálhattunk egy rövid ideig, hogy saját orrunkkal győződjünk meg arról, hogy van-e értelme az ilyen készülékeknek, hogyan működnek és mennyire bonyolult a kezelésük.

Üzembe helyezés, külső

A készülék üzembe helyezéséhez nem kell semmilyen speciális szaktudás. Miután kivettük a dobozból, nagyjából 3 perc után már be is kapcsolható a kezelési útmutatóban található lépéseket követve. Ezzel tehát szerencsére nincs gond, pedig a korábbi rossz tapasztalataink miatt ettől egy picit tartottunk. A masina maga nem kicsi, hiszen 71 centi magas, széle-hossza pedig 31 centiméter, súlya 9,4 kilogramm.

Tehát azt nem mondhatnánk, hogy könnyű eldugni. A ferde, enyhén döntött tetején kapott helyet a kezelőpanel, és itt jól jön a viszonylag nagy magasság, hiszen nem kell hajolgatni hozzá. Az oldalsó részén található egy ajtó, amelyen keresztül kivehető a hengeres szűrő, amely így tehát egyszerűen tisztítható, cserélhető. A frontfelülete szövetborítást kapott, és kicsit olyan hatást kelt, mintha egy hangszórót látnánk. Mindent összevetve a külsejére nem lehet panasz, nekünk kifejezetten tetszett.

Minden lélegzet számít
Fotó: Pexels

Felhasználóbarát vezérlés

Az előbb szóba került, hogy a tetején elhelyeztek egy kezelőpanelt, amely érintésérzékeny, tehát gombok nincsenek rajta, csak a szimbólumokat kell tapogatni. Valamint található rajta egy LCD-kijelző, és a háttérvilágítás sem hiányzik, ami sötétben nagyon hasznos lehet. Ez utóbbi akár ki is kapcsolható, és így pihenés közben nem zavaró. A piktogramok megérintésével lehet változtatni az üzemmódok között, fokozni a teljesítményt, az LCD-kijelző pedig tájékoztat a levegő minőségének állapotáról. Már ez önmagában eléggé felhasználóbarát megoldás, de ennek itt még nincs vége.

A készülék ugyanis rendelkezik beépített WiFi-egységgel, ennek köszönhetően csatlakoztatható a helyi hálózathoz, és ennek révén egyszerűen csatlakoztatható egy Android vagy iOS operációs rendszert futtató okostelefonhoz egy ingyenesen letölthető app, a CleanHome+ révén. A már említett applikáció magyar nyelven is kommunikál, átlátható, felhasználóbarát. Amellett, hogy itt beállítható egy csomó minden részletesen az üzemmódtól kezdve az időzítésen át a távoli vezérlésig, átfogó képet kaphatunk a lakásunk levegőjének minőségéről.

A Philips 4000i ugyanis rendelkezik jó pár speciális, direkt erre szolgáló szenzorral. Ezek vizsgálják a pollenek, mérgező anyagok, mikronméretű részecskék, különféle gázok arányát a levegőben. A kapott adatokat a készülék feldolgozza, és képes kijelezni a saját LCD-kijelzője mellett a már említett szoftverben is. Arra is van mód, hogy ha elér egy beállított értéket valamelyik komponens a levegőben, akkor automatikusan értesítést kapjon erről a felhasználó. A mért értékek bekerülnek egy adatbázisba, és bármikor visszakereshetőek. Emellett az alkalmazás képes belőlük látványos, jól áttekinthető ábrákat, grafikonokat kreálni.

Ezek segítségével nyomon követhető, hogy hogyan, miként változott a levegő összetétele, minősége, és ebből akár hasznos következtetések is leszűrhetőek, például azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes szellőztetni, kinyitni az ablakot. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy a szenzorok tényleg dolgoznak. Amikor bevittük a konyhába sütés-főzés során, utána sokkal rosszabb értékeket kaptunk. Azt is kipróbáltuk, hogy hogyan reagál az állatok közelségére, és azt követően, hogy néhány kutyát engedtünk köré, jelentős változást érzékelt az allergének arányában. Tehát e szempontból e termék totálisan megbízhatónak tűnik.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.