Berobbanhat az e-kereskedelem Magyarországon

A lezárások hatására minden e-kereskedelmi rekord megdőlt Szlovákiában. Hasonló folyamatokra számíthatunk Magyarországon is.

Forrás: vg.hu2021. 03. 30. 10:02
null
Óriásit nőhet az e-kereskedelem Magyarországon is Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia most az e-kereskedelem laboratóriuma. A december óta tartó a lezárások hatására minden elképzelhető e-kereskedelmi rekord megdőlt. Hasonló folyamatokra számíthatunk Magyarországon is a lezárások fejleményeként. A Growww Digital e-kereskedelmi trendriportjának adatai alapján akár duplázhat az e-kereskedelem forgalma a lezárások heteiben – olvasható a vg.hu-n.

A webáruházak Google hirdetései érzékenyen követik a piaci kereslet alakulását. Ha nő a kereslet, nő a webáruházak Google hirdetési aktivitása, nő az e-kereskedelmi forgalom. Márpedig Szlovákiában valósággal kilőtt a hirdetési aktivitás a lezárások után. A lezárások hasonló eredményeket hozhatnak Magyarországon is – derül ki a Growww Digital elemzéséből.

A trendriport 340 közép- és kelet-európai webáruház Google hirdetési adatait követi a koronavírus járvány 2020. évi kitörése óta. Az adatokból jól látszik, hogy 2021 elejétől kiugrók a szlovák adatok a régióhoz képest.

Februárban két és félszerese volt a Google hirdetés megjelenítés, átkattintás és költés mennyisége Szlovákiában az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Óriásit nőhet az e-kereskedelem Magyarországon is
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az országban december 19. óta tartó lezárások hatására egyetlen hónap alatt a többszörösére nőttek a vizsgált e-kereskedők Google hirdetési költései, ami forgalom növekedését követte le.

A lezárás első hete után magyar piaci trend követi a szlovák mintát. Két hét alatt 30 százalékpontot növekedett az e-kereskedők hirdetési aktivitása.

Robbanásra számítunk Magyarországon is. A lezárás hatására várhatóan megugrik a márciusi e-kereskedelem forgalma. A boltok zárva vannak, korlátozott a kínálat, ezért megnő az online kereslet. Akár a duplázás sem elképzelhetetlen az előző évhez képest

– véli Szabó László, a Growww Digital online-növekedési szakértője.

A meglévő vásárlók mellett megnő az új belépő vásárlók száma, akik a lezárás hatására kezdenek online vásárlásba. Mindez komoly kihívás elé állítja az e-kereskedőket. Fel kell készülni a rohamra, bővíteni kell a logisztikát, beszállítói kapacitást, hogy ki tudják elégíteni a hirtelen fellépő kereslet növekedést. Bár az online kereslet mérséklődni fog a korlátozások feloldása után, a hatása tartósnak mutatkozik az első két hullám tapasztalatai alapján.

Szabó László elmondta, hogy az e-kereskedelem ilyen mértékű bővülése maga után vonta a határon átnyúló e-kereskedelem erősödését a régióban. Azok a vállalkozások, melyek a hazai piacokon meg tudtak erősödni, a külföldi piacok felé nyitnak.

Van példa olyan magyar vállalkozásra, amely az koronavírus járvány alatt eredményesen lépett az online piacra és ma már hat országban van jelen.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

A webáruházak működését nem befolyásolják a korlátozások

Az e-kereskedők szakmai szervezete szerint vásárolni mind a futárcégeken keresztül, mind az átvételi pontoknál zavartalanul lehet a következő hetekben is.

A csomagküldő internetes kereskedelmi vállalkozások (webáruházak) kisebb kivételekkel zavartalanul működhetnek a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások szigorítását követően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.