Elhunyt Lou Ottens, a magnókazetta feltalálója

Lou Ottens találmánya tömegek számára tette lehetővé többek közt az olcsó és mobil zenehallgatást.

Forrás: ORIGO.HU2021. 03. 11. 19:24
null
A holland NRC beszámolója alapján 94 éves korában meghalt Lou Ottens, a kompakt kazetta feltalálója. Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegek számára tette lehetővé többek közt az olcsó és mobil zenehallgatást. A holland NRC beszámolója alapján 94 éves korában meghalt Lou Ottens, a kompakt kazetta feltalálója. A mérnök még az 1960-as évek elején a Philips-nél kezdett el dolgozni a magnókazettán, miután szerette volna olcsón és könnyen lehetővé tenni az emberek számára a zenehallgatást, akkoriban bakeliten és ipari mágnesszalagokon tárolták az efféle típusú adatokat – olvasható az Origo cikkében.

A holland NRC beszámolója alapján 94 éves korában meghalt Lou Ottens, a kompakt kazetta feltalálója.
Fotó: PIXABAY

Ottens a termék kifejlesztését követően rávette a Philips illetékeseit, hogy a találmányát tegyék ingyen licencelhetővé más gyártók számára, de az első magnókazettát 1963-ban természetesen a munkáltatója dobta piacra. Ottens később szerepet játszott a CD kifejlesztésében is, így rögtön két a világot megváltoztatott adathordozó elkészítésében is részt vett.

A magnókazetták kulturális jelentősége óriási: nemcsak a megfizethető és könnyű zenehallgatás korát hozták el, de a Sony Walkman hordozható lejátszó és a másolatai jóvoltából a nagyközönség már úton-útfélen hallgathatta a kedvenc dalait. A kazetta lehetővé tette az egyedi válogatásalbumok létrehozását, a mikroszámítógépes korban pedig széles körben használták programok és egyéb adatok tárolására is, miután a flopik nagyon drágák voltak.

A kazetta egyik leginnovatívabb használata is a mikrogépekhez kötődik: voltak olyan informatikai tévéműsorok és rádióműsorok, amelyekben hangként lesugározták a programokat, a közönség pedig a magnóval rögzíthette azokat kazettára.

A nosztalgiának köszönhetően a magnókazetták épp a reneszánszukat kezdték élni: a térképről való eltűnésüket követően 2016-ban hirtelen 74 százalékkal, majd 2018-ban további 23 százalékkal nőttek az eladásaik.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.