Rekordösszegű büntetést szabtak ki az Alibabára

Rekordösszegű, 18 milliárd jüanos (mintegy 2,75 milliárd dolláros) büntetést szabtak ki az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portálra Kínában, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével.

Forrás: MTI2021. 04. 10. 11:00
MA, Jack
Kijev, 2019. november 8. Jack Ma, az Alibaba, a legnagyobb kínai internetes kereskedelmi vállalat társalapító elnöke beszél a Kijevi Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2019. november 8-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordösszegű, 18 milliárd jüanos (mintegy 2,75 milliárd dolláros) büntetést szabtak ki az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portálra Kínában, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével.

Friss sajtójelentések szerint ez a Kínában valaha kiszabott legmagasabb összegű trösztellenes bírság, amely az Alibaba Group Holding Ltd 2019-es éves bevételének nagyjából 4 százalékát teszi ki.

Az utóbbi hónapokban példa nélküli eljárások indultak egyes hazai technológiai cégek ellen Kínában. Az Alibabára különösen nagy nyomás nehezedik azóta, hogy az alapító Jack Ma októberben nyilvánosan bírálta a kínai szabályozási környezetet.

A kínai piacfelügyelet decemberben indított vizsgálatot monopólium gyanúja miatt a cég ellen, miután nem sokkal előtte felfüggesztették a leányvállalataként működő Ant csoport részvényeinek bevezetését a sanghaji és hongkongi tőzsdére, mindössze két nappal azelőtt, hogy elindult volna a nyilvános kereskedés a papírokkal.

Szorul a hurok a kínai techcégek körül

Egyre nagyobb nyomást gyakorol a kínai technológiai óriáscégekre a pekingi kormány, mivel a monopóliumellenes hatóság szerint túl nagyra nőtt a – főként internetes – társaságok piaci befolyása.

Több mint hatvanmilliárd dollárt veszített piaci értékéből hétfőre a kínai Tencent e-kereskedelmi társaság a cég részvényárfolyamának zuhanása miatt. A befektetők amiatt kezdtek el aggódni – nem alaptalanul –, hogy a kínai állami piacszabályzó hatóság (SAMR) még kurtábbra akarja fogni a nagyra nőtt vállalatok gyeplőjét.

 

(A borítóképen Jack Ma, az Alibaba társalapító elnöke. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.