Ökopontszámot kapnak az okostelefonok

Ötféle alpontszám átlagából számítják ki a végleges eredményt – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 26. 13:20
null
A kép csak illusztráció Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes kezdeményezést jelentettek be az európai Telefónica, Deutsche Telekom, Orange, Telia és Vodafone mobilszolgáltatók, a jövőben tucatnyi gyártó esetében ökopontszámot fognak osztogatni az az árusított okostelefonoknak.

A kép csak illusztráció
Fotó: PEXELS

A százas skálán lévő értékkel azt próbálják majd összegezni, hogy a gyártásuktól az újrahasznosításra való leadásukig mekkora a készülékek ökológiai lábnyoma, ezzel segítve a minél környezetbarátabb telefont vásárolni kívánó ügyfeleket a választásban, rákényszerítve a gyártókat a nagyobb fokú környezettudatosságra. A végső pontszám ötféle alpontszámból kerül kiszámításra, ezek a tartósság, a javíthatóság, az újrahasznosíthatóság, a klímahatékonyság, továbbá az erőforrás-hatékonyság.

Példa az Eco Rating címkére
Fotó: FLICKR

Az Eco Rating programban a Bullitt Group (a CAT és a strapabíró Motorolák gyártója), a Doro, a HMD Global (Nokia), a Huawei, a MobiWire, a Motorola/Lenovo, a OnePlus, az Oppo, a Samsung, a TCL/Alcatel, a Xiaomi és a ZTE vesznek részt. Az Apple az egyetlen olyan fontos gyártó, amely a szolgáltatók kérését megtagadva nem volt hajlandó megengedni az okostelefonjainak pontozását.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.