Vezetékes „fülbevaló” kell a térbeli zenei élvezethez

Az Apple bejelentette, hogy júniustól elérhetővé teszi a CD-minőségű zenestreamelést ráadásul nem kér felárat az extráért. Több ezer zeneszám térbeli hangzással is hallgatható lesz.

Forrás: origo.hu2021. 05. 18. 17:23
null
A térbeli hangzás is elérhető lesz Fotó: Pexel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő délután a zenestreamelő ipart felrázva az Apple bejelentette, hogy júniustól elérhetővé teszi a CD-minőségű zenestreamelést a Music szolgáltatásának előfizetői számára, ráadásul a veszteségmentes opcióval már rendelkező riválisoktól eltérően nem kér felárat az extráért. Emellett több ezer zeneszám térbeli hangzással is hallgatható lesz – írja az Origó.

Mostanra sikerült tisztázni az újdonságokkal kapcsolatos technikai részleteket, és bizony nem mindenki örül majd. Az Apple tájékoztatása szerint veszteségmentes minőség kizárólag vezetékes fejhallgatókkal és fülhallgatókkal használható, mivel a Bluetooth nem teszi lehetővé az ilyen minőségben történő zenetovábbítást.

A térbeli hangzás is elérhető lesz
Fotó: Pexel

Az audiofil közönség ezzel jó eséllyel eddig is tisztában volt, azonban sokaknak bosszúságot jelenthet, hogy választaniuk kell a vezeték nélküli fülesük már megszokott kényelme és a kiváló hangminőség között. Ez különösen igaz, ha már nincs 3,5 mm-es audio Jack a mobiljukon, így USB vagy Lightning adapterre szorulnak a vezetékes füles mobillal való összeboronálására.

Az Apple szerint a stúdióminőségű Hi Res Lossless névre keresztelt hangminőséghez vezetékes fejhallgatóra és külső digitális-analóg konverterre (DAC) van szükség, a Dolby Atmos térbeli hangzású dalok pedig csak az Apple W1 / H1 chippel ellátott Beats és AirPods füleseken lesznek elérhetőek.

Mindezeken túl fontos tudni, hogy a CD- vagy stúdióminőségű zenék hallgatásához olyan fülesre van szükség, amely képes rendkívül magas minőségben megszólaltatni a dalokat. A gyenge és közepes hangminőségre képes fülesekkel rendelkezők hiába kapcsolnak majd át jobb hangminőségre az Apple Music appban, hallható különbséget jó eséllyel nem fognak tapasztalni.

Végül a témához kapcsolódva máris megtörtént az Apple bejelentése utáni első piaci reakció, az Amazon Music zenestreamelő eltörölte a veszteségmentes minőségért eddig elkért felárat, minden előfizetője számára elérhetővé vált a veszteségmentes zene.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.