Kitalálták, hogyan tisztíthatják az űrhajósok ruháit az űrben

Az amerikai űrkutatási hivatal évente több tonna ruhát dob ki, mivel egyelőre nincs megoldva, hogy az űrhajósok öltözékét tisztítani lehessen a Nemzetközi Űrállomáson. De ezen már jövőre változtatni akarnak.

Forrás: MTI2021. 06. 23. 20:50
Whitson, Peggy;
Az űrhajósok addig hordják ruháikat és alsóneműiket, míg teljesen el nem koszolódnak Fotó: ------------------- Forrás: MTI/EPA/NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Űrállomáson az űrhajósok addig hordják ruháikat és alsóneműiket, míg teljesen el nem koszolódnak. A piszkos ruhát pedig az atmoszférába küldve elégetik. A NASA ezért összefogott a Procter & Gamble-lel, hogy kitalálják, mi lenne a legjobb megoldás az űrhajósok ruháinak tisztítására az űrben, hogy azokat hónapokig vagy akár évekig újra lehessen használni, akárcsak a Földön.

A cincinnati vállalat kedden bejelentette, hogy hamarosan mosószert és folteltávolítót küld az űrállomásra a szennyezett és izzadt ruhák elleni galaktikus harc részeként.

Az űrhajósok gardróbjának rendben tartása nem kis probléma, különösen mivel az Egyesült Államok és más országok is űrbázisokat szeretnének létrehozni a Holdon és a Marson.

A rakéták raktere szűkös, a szállítás drága: miért pazarolnák azt új ruhákra, ha a ruháikat frissen és illatosan lehetne tartani. Ha kiszámoljuk, hogy egy űrhajósnak évente 68 kilogramm ruhára van szüksége az űrben, ez gyorsan összeadódik, különösen egy hároméves Mars-misszió esetén – mondta el Mark Sivik, a P&G szakembere.

Az űrhajósok addig hordják ruháikat és alsóneműiket, míg teljesen el nem koszolódnak
Fotó: MTI/EPA/NASA

Az űrállomás űrhajósai naponta két órát edzenek, hogy ellensúlyozzák a súlytalanság izom- és csontkárosító hatásait. Ezért edzőruhájuk hamar izzadt, büdös lesz. Leland Melvin, a NASA volt űrhajósa arról számolt be, hogy pólóik, rövidnadrágjaik és zoknijaik annyira elpiszkolódnak, hogy hetente kell cserélni őket.

A speciális antimikrobiális ruhák sem nyújtanak megoldást a problémára. Ezért a P&G decemberben felküldi az űrállomásra a kifejezetten az űrbe szánt mosószert, hogy a tudósok megvizsgálhassák, hogyan reagálnak az enzimek és más összetevők a hat hónapos súlytalanságra. Jövő májusban pedig folteltávolítókat szállítanak az űrhajósoknak.

Ezzel egyidejűleg a P&G olyan mosó-szárító gépet fejleszt, amely minimális mennyiségű víz és mosószer felhasználásával a Holdon vagy akár a Marson is működhet. Egy ilyen gép hasznosnak bizonyulhatna a Föld vízben szűkölködő vidékein is.

Sikeres az első, magyar fejlesztésű asztrofizikai kis műhold

Küldetésének első három hónapja alatt sikeresen működött az első, magyar fejlesztésű asztrofizikai kis műhold, a GRBAlpha. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja (ELKH CSFK) kutatóinak vezetésével tervezett, magyar–szlovák–japán együttműködésben megépült kis műhold 2021. március 22-én indult el űrbéli útjára a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről. A GRBAlpha egy 10×10×11,3 centiméteres műhold, amely nevét a világegyetem legnagyobb robbanásaihoz kapcsolódó gamma-kitörésekről kapta (GRB).

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.