időjárás 16°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

Hatalmas bírságot kapott az Android miatt egy nagyvállalat

Forrás: origo.hu
2021.09.15. 10:57 2021.09.16. 08:42
Hatalmas bírságot kapott az Android miatt egy nagyvállalat

Rövid időn belül másodszor sújtottak le Dél-Koreában a vállalatra – írja az Origó.

Két héttel ezelőtt óriási csapás érte Dél-Koreában az Apple és a Google duót: törvényben tiltották el a vállalatokat attól, hogy megtiltsák a mobilappok és -játékok fejlesztői számára az alternatív fizetésfeldolgozó rendszerek használatát a termékeikben. A napokban ugyanez a döntés született az USA-ban is, bár az Epic vs. Apple perben hozott ítélet közvetlenül nem érinti a Play Áruházat.

Most újból rossz hírt kapott Dél-Koreából a Google, a helyi versenyhatóság 207 milliárd won, olyan 52,3 milliárd forint bírságot szabott ki rá a mobilos operációs rendszerek piacán való verseny korlátozásáért.

A testület szerint a vállalat gyakorlatilag eltiltotta a helyi gyártókat attól, hogy saját verziót készítsenek az alapvetően nyílt forráskódú Androidból. Azzal fenyegette a velük korábban kötött szerződésben a cégeket, hogy a lépés megtétele esetén egyetlen termékükre sem engedélyezi a saját appjainak (Play Áruház, Gmail, YouTube és a társaik) előtelepítését. 

Ez akkora kockázatot jelentett a gyártóknak, hogy esélyük sem volt az ellenszegülésre.

Konkrét példaként a testület felhozta, hogy az Amazon annak idején az LG-vel próbált saját márkás Fire táblagépet terveztetni, amelyen az Android testre szabott, FireOS névre átkeresztelt verzióját kívánta futtatni. Az LG végül kihátrált az üzletből, hiszen még ilyen felállásban is attól félt, hogy a Google megvonhatja tőle az appjainak előtelepítési jogát a saját mobiljain és táblagépein.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: unsplash