időjárás 1°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Keresik hazánk legsokoldalúbb informatikusát

Forrás: ORIGO
2021.09.20. 15:59 2021.09.22. 10:12
Keresik hazánk legsokoldalúbb informatikusát

Idén csapatok jelentkezését is várják Magyarország legnagyobb informatikai versenyén – olvasható az Origo cikkében.

Ötödik alkalommal rendezik meg Magyarország legjelentősebb informatikai versenyét, az Országos IT Megmérettetést, melyen minden korábbinál több, összesen 25 kategóriában indulhatnak az érdeklődők. A szervezők számos újítással is készültek az idei kiírásra, hiszen először lesz csapat kategória, de kiosztják a Legjobb női játékos díját is. Az október 14-én induló és hét héten át tartó versenyen – melynek fővédnöke Cseh László világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes úszó – ingyenes lesz a részvétel.

Minden eddiginél több partnerrel és több témakört lefedve indul október közepén az immáron ötödik Országos IT Megmérettetés, melyen ezúttal is kiderül, ki hazánk legsokoldalúbb informatikusa. A szervezők tájékoztatása szerint idén is igyekeztek lekövetni mindazon technológiai változásokat, újdonságokat, amik jellemzik napjainkban az informatikai piacot, így összesen 25 kategóriában indulhatnak majd a játékosok.

„A témák között olyanok is szerepelnek, melyek globális szinten is fókuszban vannak. Ilyen többek közt a mesterséges intelligencia, amelynek gyakorlati haszna a vírushelyzet kapcsán is visszaköszönt: a témakör több kategóriában is előkerül különböző kontextusokban. De ugyanide lehet sorolni a kiberbiztonságot, a cloud megoldásokat vagy a konténerizációt is – mondta Pulay Gellért, a verseny ötletgazdája.

A kiírás értelmében ott lesz a palettán az ipar 4.0, de megtalálhatók a kínálatban a klasszikus programnyelvek, az üzemeltetéshez kapcsolódó témakörök és a tavalyi év egyik legnagyobb sikerű kategóriája, a Nyelvfüggetlen programozás és adatbáziskezelés is visszatér. Érdekesség, hogy a tavalyi győztes, Szalkai Balázs is vállalkozott egy saját kategória, a C++ elkészítésével.

Fotó: Pexels

Cégek is indíthatnak csapatokat a versenyen

Az V. Országos IT Megmérettetésen újdonságnak számít, hogy már csapatban is lehet indulni.

Lejárt a magányos fejlesztők kora, akik egyedül vittek sikerre különböző projekteket. A nagyvállalati és a kisvállalati szférában is a fejlesztői feladatok vannak annyira bonyolultak és összetettek, hogy mindenképpen szükség van a fejlesztők együttműködésére és a csapatmunkára

 – magyarázta a kategóriát hitelesítő Training360 Kft. Cisco Excellence díjjal kitüntetett oktatója, Ország Tamás.

Mint mondta, 3-5 fős csapatok jelentkezését várják. Indulhatnak kollégiumi szobatársak vagy egy baráti társaság tagjai is, de kifejezetten bátorítják a jelentkezésre az együtt dolgozó kollégákat is. Így sikeres versenyzés esetében egy cég a Megmérettetés végén Magyarország legjobb fejlesztő csapatát tudhatja majd a soraiban.

Pulay Gellért a csapatversennyel kapcsolatban egyelőre nem bocsátkozott részletekbe, de annyit előzetesen elárult, hogy előnyt élveznek azok, akik otthonosan mozognak az algoritmusok, a mesterséges intelligencia és a gaming világában.

A korábbi évektől eltérően szintén újítás, hogy kiosztják a Legjobb női játékos díját is. 

Tavaly a korábbi évekhez hasonlóan 4-5 százalék volt a női résztvevők aránya, összesítettben pedig egy hölgy versenyző is bekerült a top 20-ba. A díjjal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a másik nem képviselői közül is remek szakemberek kerülnek ki - a 2018-as versenyt példának okáért szintén egy hölgy nyerte meg.

A nevezés teljesen ingyenes, a főnyeremény pedig a Huawei prémium kialakítású MateBook-ja: az ultravékony, bivalyerős és strapabíró notebook otthoni és üzleti felhasználásra is kiváló társ lesz.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Tízezren képezhetik át magukat informatikussá

Ismét megkezdődnek az Újratervezés program nagy sikerű, ingyenes informatikai képzései. Tavaly főként a járvány által sújtott vendéglátás és idegenforgalom területéről kapcsolódtak be sokan, de a tanfolyamokra bárki jelentkezhet. Ezúttal tízezer fő ismerkedhet meg közelebbről a programozással.