Rengeteg számítógép mehetett tönkre az elmúlt hónapokban

A hőségnek lassan vége, azonban a nyári tapasztalatok alapján már most érdemes elkezdeni készülni a következő évre, legalább ha a számítógépek hűtéséről van szó.

Forrás: ORIGO2021. 09. 17. 20:47
Forrás: THERMALTAKE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hőségnek lassan vége, azonban a nyári tapasztalatok alapján már most érdemes elkezdeni készülni a következő évre, legalább ha a számítógépek hűtéséről van szó. Ez ugyanis nemcsak a teljesítménynek tesz jót, hanem az élettartamnak is, egyébként pedig egy jól megtervezett hűtéssel maga a gépház is nagyon látványossá tehető – olvasható az Origó cikkében.

Meg kell hagyni, hogy rendkívül meleg nyarat zártunk, folyamatos hőhullámokkal, amik bizony megviselik a nagyobb teljesítményű számítógépeket. Már amennyiben nem gondoskodtunk megfelelően a hűtésről. Azt persze meg kell hagyni, hogy a PC-k túlmelegedés elleni védelme elég sokat fejlődött az elmúlt években, így ma már nem igazán találkozhatunk olyan horrorsztorikkal, mint régen, amikor egy processzor hajlamos volt elolvadni.

De azért a túlmelegedés hatásai így is kellemetlenek tudnak lenni, hiszen először a processzor vagy a videókártya visszavesz a teljesítményéből, aztán a számítógép inkább leáll, nehogy valami komolyabb baja legyen.

A legjobban melegedő részegységek ennek megfelelően a processzor, a videókártya, a memória és az alaplapi feszültségszabályozó, főleg akkor, ha kifejezetten nagy teljesítményű masinákban gondolkodunk. Az egyik legnagyobb hazai PC-s kiskereskedő, az iPon adatai szerint a vevők leginkább kinézet alapján választanak számítógépházat, és erre körülbelül 20-30 ezer forintot szánnak, holott egyébként ez lenne az egyik legfontosabb dolog: mindenképp olyan házat érdemes venni, amiben megfelelően kialakítható a szellőzés.

Forrás: Thermaltake

Ehhez persze több ventilátorra lesz szükség, hiszen az alapvető cél az, hogy a ház egyik feléből áttereljük a levegőt a másikba, onnan pedig kiszívjuk a házon kívülre. Tehát lényegében folyamatos légmozgást kell biztosítani a házon belül.

De a legnagyobb probléma jellemzően nem is ez, hanem a por és a különböző állati szőrök felgyülemlése a házon belül. A por legnagyobb problémája, hogy szigetel, így persze megakadályozza a megfelelő hőleadást, a cicák pedig ugyan nagyon cukik, de a szőrük eltömíti a szellőzőnyílásokat és a ventilátorokat, így mindenképpen érdemes legalább évente alaposan kitisztítani belülről a számítógép házát. Ehhez egyébként nagyon jól tud jönni egy flakon sűrített levegő, profibbakban esetleg kompresszor.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép forrása: Thermaltake

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.