időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Egyre több a kamugyógyszertár az interneten – Mire figyeljünk?

Forrás: Mediaworks
2021.11.25. 12:02 2021.11.25. 12:25
Egyre több a kamugyógyszertár az interneten – Mire figyeljünk?

Elég néhány apróságra figyelni, hogy kiszűrhessük a csalókat – írja a Bama.hu.

Tucatszám bukkannak fel a hamis készítmények és a megbízhatatlan webáruházak, a pandémia óta pedig az ilyen átverések valósággal elárasztották az internetet.

Az ilyen áruházak célja, hogy gyorsan adjanak el nagy mennyiségű terméket, különböző akciókat hirdetve, aztán hamar meg is szűnnek. A termékeket jellemzően nem lehet visszaküldeni és reklamálni sem tudunk, az ügyfélszolgálat elérhetetlenné válik

 – mondja Szoboszlai-Szabóné Dr. Varga Gabriella, a Prevenció Patika gyógyszertárvezetője.

A szakértő szerint ebben a kategóriában a legelterjedtebbek a fogyókúrás termékek, amelyek gyors és jelentős fogyással kecsegtetnek.

Gyakran 50 százalékos, netán még nagyobb kedvezménnyel árusítják őket. Ilyenkor általában fotókat is kitesznek a weboldalakra, amelyekhez nem létező fogyókúra-történeteket találnak ki, így próbálva meggyőzni a vásárlókat.

Legalább ilyen gyakori, hogy potencianövelőkkel találkozunk, amelyeket bevizsgálva már nem egy esetben kiderült: valamilyen gyógyszerszármazékot tartalmaznak, ez teszi őket valamelyest hatékonnyá, ugyanakkor egészségkárosítóvá is. Más készítményeket fájdalomcsillapítóként árusítanak, pedig nem is tartalmaznak erre alkalmas hatóanyagot.

Az ilyen webáruházaknál nézzük meg alaposan, hogy milyen cég áll mögöttük, kihez lehet fordulni probléma esetén! Ha egy kapcsolati űrlapon például Florida szerepel, ár-érték arányban nem fogja megérni visszaküldeni a terméket, és ezzel számolnak is. Ha orosz, ukrán, például .ru vagy .ua végződésű honlappal van dolgunk, akkor a külföldi szerverek miatt nem deríthető ki az sem, ki működteti az oldalt – hívja fel a figyelmet a Bama.hu.

Keressük a logót az oldalon!

Hol tudnánk mégis biztonságosan vásárolni a fenti termékkategóriákból?

Ha valahol elérhető ügyfélszolgálat működik, ahol szakemberekkel tudunk konzultálni róla, melyik a legjobb készítmény, akkor valószínűleg megbízható forrással van dolgunk. Érdemes felkeresni a hitelesített internetes patikákat, ahol szakértők segítségét is lehet kérni a vásárlásnál. Ezeket a hivatalos online gyógyszertárakat onnan ismerjük fel, hogy az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) által elismert oldalak logója szerepel rajtuk

– mondja a gyógyszertárvezető.

Megjelentek olyan webáruházak is, amelyek a vásárlót megvezetve, hangzatos névvel szeretnének patikának tűnni, így különösen érdemes figyelnünk a logó jelenlétére az oldalon – derül ki a Bama.hu cikkéből.

A valódi online gyógyszertáraknak szerződniük kell az adott ország szakhatóságával, jelen esetben az OGYÉI-vel. Folyamatos ellenőrzés mellett végzik a munkájukat, ezért a náluk vásárolt készítmények megbízható forrásból származnak. Gyógyszerészekből, szakasszisztensekből álló szakmai team áll mögöttünk, akik tanácsadóként is segítenek az online vásárlásban.

Az eredeti írás cikk ITT érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.