A kibervédelmi intézet figyelmeztetése: káros tartalmakat terjesztenek csalók

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerdai közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban egyre több az ukrajnai helyzetre hivatkozó, rosszindulatú programot tartalmazó e-mail, ezért kérik, hogy senki ne kattintson az ezekkel érkező linkekre – írja a Baranya megyei hírportál, a Bama.hu.

Forrás: bama.hu2022. 03. 09. 16:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták, hogy a Helyzet az EU ukrajnai határainál című levéllel támadnak a csalók, az e-mailek küldője látszólag az Európai Bizottság, de valójában káros hivatkozásokat, valamint csatolt fájlokat tartalmaznak.

A levél tartalmaz egy hivatkozást, amelyre kattintva a letöltött fájlokkal együtt egy csaló programot is futtat a megtévesztett áldozat.

Azt javasolják, hogy senki ne kattintson rá olyan linkre, amelyet ismeretlen küldőtől kapott, ne töltsön le olyan fájlt, amely nem megbízható forrásból érkezett, használjon vírusirtót, ne engedélyezze a makrókat, mobilalkalmazás esetén is fordítson arra figyelmet, hogy ellenőrizze a megbízhatóságát (az engedélyeket).

A félrevezető weboldalak, a főleg közösségi médiában szervezett, hamis adománygyűjtések, az adathalász e-mailek és a dezinformációt terjesztő, hatásvadász cikkek célja egyértelműen az emberek megtévesztése.

Tekintettel a jelenlegi helyzetre, bárki kaphat például olyan csaló e-mailt, amelyben a menekültek, illetve a háborús területeken élők támogatására kér pénzt vagy kriptovalutát a feladó. Más bűnözők úgy akarják a gyanútlan internetezők adatait megszerezni, hogy az egyik fél védelmének álcázott akció részeként túlterheléses támadásba (DDoS) próbálják bevonni őket – figyelmeztet az intézet.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet mindent megtesz a magyar lakosság biztonságáért. Az elkövetkező időszakban a kibertérben várható aktívabb tevékenység, valamint az információbiztonsággal kapcsolatos, folyamatosan frissülő cikkek miatt hivatalos honlapjuk és közösségi médiafelületeik figyelemmel követését javasolják.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.