Menő jövő: izgalmas újdonságokat hozott az elektromos járművek napja

Menő jövő címmel a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az idén negyedik alkalommal szervezi meg az elektromos járművek napját: a városban szeptember 18-án találkozhatnak az érdeklődők a technika legújabb vívmányaival, az érvényes jogosítvánnyal rendelkezők a járműveket ki is próbálhatják.

Forrás: MTI2022. 09. 13. 7:45
null
Debrecen, 2022. augusztus 30. Elektromos autóbuszok Debrecenben az átadás napján, 2022. augusztus 30-án. A Zöld Busz Program keretében 12 elektromos autóbuszt helyeztek üzembe. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társszervező Jövő Mobilitása Szövetség közleménye szerint az eseményen az elektromos járművek mellett bemutatnak egy energiatároló rendszert, amely csökkent kapacitású elektromos autó-akkumulátorokból készült: az úgynevezett „second life” energiatárolók a napelemek által megtermelt energia tárolására adhatnak megoldást, s bár nem a klasszikus értelemben vett újrahasznosításuk valósul meg, mégsem keletkezik veszélyes hulladék az autóból való kiszerelésüket követően.

A közlemény idézi a szövetség elnökét, Pukler Gábort, aki elmondta, az idén a városi közlekedés fejlesztésére fordítanak kiemelt figyelmet, és szeretnék elérni, hogy minél többen közlekedjenek hatékonyan és gazdaságosan.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere hozzátette: a város támogatja az elektromos járműveket, a településen továbbra is ingyenes parkolhatnak ezek a járművek. A tömegközlekedésbe egyre több elektromos buszt kapcsolnak be, jelenleg kilenc, ősz végére már 12 ilyen jármű fog közlekedni a városban – mondta.

A 45 tagot számláló Jövő Mobilitása Szövetség a szabályozó hatóságokkal és az innovátorokkal működik együtt az alternatív hajtású közlekedési megoldások elterjesztésén, a mikromobilitási, elektromobilitási, közlekedésszervezési és a megosztáson alapuló közlekedési módok népszerűsítésén. A szövetség hangsúlyozza, hogy fontos lenne annak megértése, hogy nem autósok, gyalogosok és kerékpárosok, hanem közlekedők vannak az utakon.

A tájékoztatás szerint folyamatosan nő az elektromos eszközt választók száma, jelenleg 55 ezer zöld rendszámos – ezek közül mintegy 30 ezer tisztán elektromos – autó van forgalomban Magyarországon, elektromos rollerből a becslések szerint 50 ezer vesz részt a közlekedésben és csak tavaly 20 ezer elektromos kerékpár értékesítettek az országban.

A szövetség szakértői úgy vélik, hogy a mikromobilitásban még hatalmas piaci potenciál rejlik: a számítások szerint 2030-ra körülbelül 30 millió magán e-kerékpárral és e-robogóval, valamint 2,7 millió közös használatú közlekedési eszközzel lehet majd számolni a kontinensen.

A vasárnap 10 órától, a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán kezdődő székesfehérvári rendezvény az európai mobilitási hét programjainak zárása is lesz.

Borítókép: Illusztráció. Elektromos autóbuszok Debrecenben az átadás napján, 2022. augusztus 30-án. A Zöld busz program keretében 12 elektromos autóbuszt helyeztek üzembe (Fotó: MTI/Vajda János)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.