időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Pályázatot hirdettek exobolygók névadására

Forrás: Délmagyar/Mediaworks
2022.09.21. 07:43 2022.09.21. 09:36
Pályázatot hirdettek exobolygók névadására

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU – International Astronomical Union) pályázatot írt ki húsz olyan exobolygórendszer névadására, amelyeket hamarosan a James Webb-űrtávcsővel is meg fognak figyelni a csillagászok.

Az IAU Csillagászat Népszerűsítéséért Felelős Irodája (Office for Astronomy Outreach – OAO) felkéri az IAU soraiba tartozó, illetve azon kívüli

csillagászokat, hogy tanárokkal, tanulókkal, amatőrcsillagászokkal és a csillagászat iránt érdeklődő nagyközönség tagjaival közösen, kreativitásukat egyesítve találjanak nevet húsz ismert bolygórendszernek

– olvasható a Csillagászat.hu hírportálon. A gazdacsillag mellett ezek mindegyikében egyetlen exobolygó ismert jelenleg.

A pályázatot az OAO megalapításának 10. évfordulója alkalmából hirdetik meg. A NameExoWorlds 2022 elnevezésű pályázat célja, hogy a szakcsillagászok a nagyközönséggel karöltve közös lehetőséget kapjanak ennek a húsz bolygónak, valamint gazdacsillagainak a névadására. A pályázattal kapcsolatos további, részletes angol nyelvű információk ezen a weblapon érhetők el.

A NameExoWorlds 2022 program az unió exobolygó-névadásért felelős munkacsoportja végrehajtó bizottságának, az OAO-nak, valamint a Thaiföldi Nemzeti Csillagászati Kutatóintézetnek (National Astronomical Research Institute of Thailand – NARIT) a közös kezdeményezése.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NASA)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.