Miért küldik el ezrével a nagy techcégek az alkalmazottakat?

Holott eddig mást sem hallottunk, mint hogy állandó munkaerőhiánnyal küzdenek. Erre most a legnagyobb cégektől százezernél több alkalmazottat küldenek el – írja a Veszprém megyei hírportál, a Veol.hu.

Forrás: Veol–Mediaworks2022. 11. 18. 16:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy mekkora baj van, s milyen méretű leépítések kezdődtek, az Amazonnál először az elbocsátott alkalmazottak LinkedIn-bejegyzéseiből derült ki.

Aztán az Amazon rangidős alelnöke, Dave Limp bejelentette: „Fájdalommal tölt el... Tehetséges munkatársakat veszítünk el.”

Olyan óriásoknál, mint a Twitter (még megterhelve Elon Musk személyiségével), a Facebookot, Instagramot és Whatsapot birtokló Meta, a Coinbase és a Snapchateet üzemeltető Snap, a Netflix

a dolgozók bejelentették, hogy új lehetőségeket keresnek.

Tudjuk, ez mit jelent. Világszerte több mint 120 ezer munkahely szűnt meg a Layoffs.fyi weboldal szerint, amely a technológiai munkahelyek megszűnését követi nyomon. És itt csak az óriásokról beszélünk, amelyek szem előtt vannak.

A különböző cégek különböző okokból szüntették meg az alkalmazottakat, de vannak közös vonások.

Ahogy a világjárvány idején életünk az internetre költözött, a techóriások üzletei példátlan mértékben fellendültek, és a vezetők úgy vélték, hogy a jó idők – legalábbis számukra – majd örökké fennmaradnak.

A Meta például annyira elbízta magát, hogy több mint 15 ezer embert vett fel az év első kilenc hónapjában – írja a BBC News.

Most a leépítéseket sorra bejelentő vezetők azt mondják, sorry, elszámították magukat.

„Úgy döntöttem, hogy jelentősen növeljük a befektetéseinket” – közölte Mark Zuckerberg vezérigazgató a Meta alkalmazottaival, és 13 százalékukat elbocsátotta.

„Sajnos ez nem úgy alakult, ahogyan vártam.”

És ahogy a gazdaság egyre inkább bajba került, sok cég jelentősen csökkentette online hirdetési költségvetését: márpedig a média elsősorban hirdetésekből tartja fenn magát.

A pénzügyi technológiai ágazatban az emelkedő kamatlábak szintén sújtották a vállalatokat.

„Ez igazán rémes negyedév volt sok nagy technológiai vállalat számára” – fogalmaz Paolo Pescatore, a PP Foresight technológiai elemzője. „Senki sem immunis.”

Még az Apple is óvatosságot jelzett: „Tim Cook vezérigazgató azt mondta, hogy a cég »még mindig felvesz embereket«, de csak »megfontoltan«.”

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.