időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo

Miért küldik el ezrével a nagy techcégek az alkalmazottakat?

Forrás: Veol–Mediaworks
2022.11.18. 16:02 2022.11.18. 19:32
Miért küldik el ezrével a nagy techcégek az alkalmazottakat?

Holott eddig mást sem hallottunk, mint hogy állandó munkaerőhiánnyal küzdenek. Erre most a legnagyobb cégektől százezernél több alkalmazottat küldenek el – írja a Veszprém megyei hírportál, a Veol.hu.

Hogy mekkora baj van, s milyen méretű leépítések kezdődtek, az Amazonnál először az elbocsátott alkalmazottak LinkedIn-bejegyzéseiből derült ki.

Aztán az Amazon rangidős alelnöke, Dave Limp bejelentette: „Fájdalommal tölt el... Tehetséges munkatársakat veszítünk el.”

Olyan óriásoknál, mint a Twitter (még megterhelve Elon Musk személyiségével), a Facebookot, Instagramot és Whatsapot birtokló Meta, a Coinbase és a Snapchateet üzemeltető Snap, a Netflix

a dolgozók bejelentették, hogy új lehetőségeket keresnek.

Tudjuk, ez mit jelent. Világszerte több mint 120 ezer munkahely szűnt meg a Layoffs.fyi weboldal szerint, amely a technológiai munkahelyek megszűnését követi nyomon. És itt csak az óriásokról beszélünk, amelyek szem előtt vannak.

A különböző cégek különböző okokból szüntették meg az alkalmazottakat, de vannak közös vonások.

Ahogy a világjárvány idején életünk az internetre költözött, a techóriások üzletei példátlan mértékben fellendültek, és a vezetők úgy vélték, hogy a jó idők – legalábbis számukra – majd örökké fennmaradnak.

A Meta például annyira elbízta magát, hogy több mint 15 ezer embert vett fel az év első kilenc hónapjában – írja a BBC News.

Most a leépítéseket sorra bejelentő vezetők azt mondják, sorry, elszámították magukat.

„Úgy döntöttem, hogy jelentősen növeljük a befektetéseinket” – közölte Mark Zuckerberg vezérigazgató a Meta alkalmazottaival, és 13 százalékukat elbocsátotta.

„Sajnos ez nem úgy alakult, ahogyan vártam.”

És ahogy a gazdaság egyre inkább bajba került, sok cég jelentősen csökkentette online hirdetési költségvetését: márpedig a média elsősorban hirdetésekből tartja fenn magát.

A pénzügyi technológiai ágazatban az emelkedő kamatlábak szintén sújtották a vállalatokat.

„Ez igazán rémes negyedév volt sok nagy technológiai vállalat számára” – fogalmaz Paolo Pescatore, a PP Foresight technológiai elemzője. „Senki sem immunis.”

Még az Apple is óvatosságot jelzett: „Tim Cook vezérigazgató azt mondta, hogy a cég »még mindig felvesz embereket«, de csak »megfontoltan«.”

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.