Válság ide vagy oda, az 5G megállíthatatlanul tör előre

A kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére jövőre folytatódik az 5G-szolgáltatások terjedése; 2023 végére a felhasználók száma 1,67 milliárdra emelkedhet az idei év végére várt egymilliárdról – derült ki az Ericsson ConsumerLab legfrissebb felméréséből.

Forrás: MTI2022. 11. 17. 13:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaság elemzése szerint az okostelefon-felhasználók mintegy 30 százaléka, 510 millió ügyfél a gazdasági nehézségek ellenére is lecserélné jelenlegi készülékét 5G-képes telefonra.

A vizsgált 37 piac többségében az 5G-s lefedettség aránya ugyan eléri a 60 százalékot, de az 5G-s készülékekkel rendelkezők csupán egyharmada csatlakozik ténylegesen a hálózathoz.

Az elemzésben rámutatnak: az előfizetők 82 százaléka nem kíván a gazdasági nehézségek ellenére sem lemondani a gyors mobilinternetről, tízből nyolc előfizető pedig még a spórolás miatt sem váltana vissza 4G-s elérésre, miután huzamosabb ideig megtapasztalta a gyors hálózat előnyeit.

A változó fogyasztói igényeket jelzi, hogy tízből kilenc megkérdezett (88 százalék) szerint a díjcsomagoknak tartalmazniuk kellene olyan extra szolgáltatásokat, mint a kiterjesztett valóság (AR), virtuális valóság (VR), vagy játékok streamelése a felhőből (cloud gaming), a válaszadók negyede tartaná fontosnak, hogy egyedi igény esetén növelhető legyen a hálózati elérés sebessége.

Jasmeet Singh Sethi, az Ericsson ConsumerLab vezetője az elemzést értékelve megállapította: a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére kritikus tömegek számára válhatnak hozzáférhetővé az 5G szolgáltatások az infrastruktúra fejlesztésével.

A társaság közlése szerint az idei globális felmérése minden korábbinál szélesebb körben, 37 ország 49 100, 15–69 éves fogyasztójának bevonásával készült április és július között.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.