időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Válság ide vagy oda, az 5G megállíthatatlanul tör előre

Forrás: MTI
2022.11.17. 13:20 2022.11.17. 14:52
Válság ide vagy oda, az 5G megállíthatatlanul tör előre

A kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére jövőre folytatódik az 5G-szolgáltatások terjedése; 2023 végére a felhasználók száma 1,67 milliárdra emelkedhet az idei év végére várt egymilliárdról – derült ki az Ericsson ConsumerLab legfrissebb felméréséből.

A társaság elemzése szerint az okostelefon-felhasználók mintegy 30 százaléka, 510 millió ügyfél a gazdasági nehézségek ellenére is lecserélné jelenlegi készülékét 5G-képes telefonra.

A vizsgált 37 piac többségében az 5G-s lefedettség aránya ugyan eléri a 60 százalékot, de az 5G-s készülékekkel rendelkezők csupán egyharmada csatlakozik ténylegesen a hálózathoz.

Az elemzésben rámutatnak: az előfizetők 82 százaléka nem kíván a gazdasági nehézségek ellenére sem lemondani a gyors mobilinternetről, tízből nyolc előfizető pedig még a spórolás miatt sem váltana vissza 4G-s elérésre, miután huzamosabb ideig megtapasztalta a gyors hálózat előnyeit.

A változó fogyasztói igényeket jelzi, hogy tízből kilenc megkérdezett (88 százalék) szerint a díjcsomagoknak tartalmazniuk kellene olyan extra szolgáltatásokat, mint a kiterjesztett valóság (AR), virtuális valóság (VR), vagy játékok streamelése a felhőből (cloud gaming), a válaszadók negyede tartaná fontosnak, hogy egyedi igény esetén növelhető legyen a hálózati elérés sebessége.

Jasmeet Singh Sethi, az Ericsson ConsumerLab vezetője az elemzést értékelve megállapította: a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére kritikus tömegek számára válhatnak hozzáférhetővé az 5G szolgáltatások az infrastruktúra fejlesztésével.

A társaság közlése szerint az idei globális felmérése minden korábbinál szélesebb körben, 37 ország 49 100, 15–69 éves fogyasztójának bevonásával készült április és július között.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.